header ad banner

VALjEVO: UPRKOS LOŠEM VREMENU PREKO 1000 POSETILACA NA DANIMA GLJIVA

Ovogodišnja Turistička manifestacija Dani gljiva, koja je ovog vikenda održana na Divčibarama, bila je izuzetno uspešna i posećena uprkos hladnom i kišovitom vremnenu.

Prema proceni organizatora na manifestaciji, sa tradicijom dugom 22 godine, u subotu i nedelju je bilo preko 1.000 gostiju iz cele Srbije što predstavlja veliki uspeh, ako se uzmu u obzir loši vremenski uslovi.

– I pored takvih uslova, manifestacija, koja se tradicionalno održava prvog vikenda u oktobru, je privukla veliki broj gostiju iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice, Požarevca, Užica, Valjeva i drugih gradova, što predstavlja dokaz da ni loši vremenski uslovi ne mogu da spreče istinske zaljubljenike u prirodu, gljive, kao i planinu Maljen, da prisustvuju događaju. Dane gljiva organizujemo od 1996. godine i ovo je treći put da nas je pratilo loše vreme, na sreću samo jedan dan u subotu, juče je već bilo mnogo bolje, tako da je i u nedelju bilo dosta gostiju. Nismo želeli da promenimo termin s obzirom na to da su mnogi gosti, turisti iz različitih delova Srbije, ranije rezervisali prenoćište na Divčibarama – kaže predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić.

Dragić Tomić objašnjava da je cilj manifestacije da se gljive kao prirodna i organska hrana promovišu posetiocima, te da se kroz edukaciju ukaže na opasnosti sa kojima se mogu susresti neuki sakupljači.

– S druge strane manifestacija ima i promotivni karakter u smislu razvoja turizma, gde Divčiibarci imaju jedinstvenu priliku da se pokažu kao dobri domaćini privlačenjem turista u delu godine kada je mrtva sezona, tokom oktobra – dodaje predsednik Gljivarskog društva.

Želja organizatora je da sami Divčibarci, kao i grad Valjevo, ovu manifestaciju prepoznaju kao veliku šansu za afirmaciju turističkih posebnosti ovih krajeva i privlačenje što većeg broja turista kako bi Divčibare dobilo zasluženo mesto na turističkoj mapi Srbije.

Utisak organizatora je da bi na Divčibarama bilo veoma puno i posetilaca i turista da je bilo iole lepše vreme što će uticati da se pripreme za sledeće Dane gljiva moraju biti daleko ozbiljnije. Od grada nećemo tražiti pomoć već samo poštovanje Pravilnika o dodeli sredstava koje je grad doneo.

Pripreme za ovu manifestaciju obeležilo je izuzetno veliko interesovanje izlagača i prodavaca domaće radinosti i drugog…. (preko dvadesetak je izrazilo interesovanje), što smo morali da odbijemo, kako bi manifestacija zadržala svoj imidž da nema ništa vašarskog. Izlagači su čuli od drugih da na ovu manifestaciju puno više posećuju turisti iz Beograda i Vojvodine koji su daleko „bolji” kupci od lokalnog stanovništva. (Izjava jednog od izlaača je da više pazari za par sati na Danima gljiva nego tokom celih tešnjarskih večeri….Puno na je značilo što je zemljište oko hotela „Hebe” privatno i konačno možemo da kontrolišemo da niko ne može postaviti šatru ni bilo šta drugo vašarskog karaktera….

Na manistaciji je najtraženiji bio plakat Dana gljiva-Karta Divčibara. Inače, ovaj plakat nije bio postavljen ni jedan u Valjevu, ali su bili poslati u Beograd i Novi Sad…nadamo se da su Valjevci posle 20 godina upoznati da se Dani gljiva održavaju prvog vikenda oktobra, a ciljna grupa su potencijalni turisti….I sigurni smo da ni jedan plakat se neće baciti, jer niko ipak ne baca karte….

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *