header ad banner

Valjevo: Socijalisti na 12. Festivalu duvan čvaraka u Valjevu!

Četvoro ministara i to svih četvoro iz tabora SPS-a danas su bili gosti tradicionalne valjevske “čvarkijade”.

Lider SPS-a i šef diplomatije Ivica Dačić i ministri Branko Ružić, Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović uživali su u čvarcima, a ujedno se družili sa svojim partijskim kolegama.

– Valjevo kao vododelnica tradicije, infrastrukturnog, privrednog, kulturnog i obrazovnog razvoja – napisao je ministar državne uprave i lokalne uprave Branko Ružić na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter objavivši i fotografije sa tog festivala.

Ivici Dačiću ovo je drugi put da dolazi na ovu manifestaciju, a kao i prošli put, posetio je štand srednje Poljoprivredne škole kao i ostale učesnike maniestacije.
“Naravno, nisu samo važni “duvan” čvarci, već da se neko setio da napravi festival njima u čast kao posećenu manifestaciju, da ih pre svega brendira i patentira da neko ne bi i taj srpski specijalitet preuzeo, kao što su na primer Nemci zaštitili šljivovicu”, rekao je novinarima ministar spoljnih poslova.


Puna dva veka “duvan” čvarci se spravljaju po recepturi valjevskog kraja čiji su brend, ali proces njihovog dobijanja nije ni lak ni kratkotrajan.
“Meso se seče na veličinu polovine pakle cigareta i kuva dok ne postane kašasto. Od ključne je važnosti da se vatra ispod ranije dozira kako treba, kao i da se ranije uporno meša bar sedam časova. Dobijena kaša se bistri, a kuva se dok voda ne ispari, i ne ostane samo mast. Potom sadržaj ranije stegama se cedi kroz gazu, dok se ne dobijuo kao konac tanki “duvan” čvarci koji se na kraju sole po želji”, objašnjavaju mesari, učesnici “čvarkijade”.


Ukupno njih 60, od kojih 35 u takmičarskom delu, takmičili se za novčane nagrade od kojih prva iznosi 35.000 dinara. Ranije pripremljeni “duvan” čvarci danas se prodaju po ceni od 800 do 1.200 dinara kilogram. Uz mesare, na manifestaciji je prisutno i još oko 100 drugih izlagača.

Ako je suditi po slikama, socijalisti i gosti su se sjajno proveli.

info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *