header ad banner

PROKLJUČALA BARSELONA: Stotine hiljada Španaca protiv nezavisnosti Katalonije!

Stotine hiljada ljudi okupilo se danas u centru Barselone na protestu protiv proglašenja nezavisnosti tog regiona od Španije

Dok policija u Barseloni navodi da je na skupu učestvovalo 350.000 ljudi, organizatori tvrde da ih je bilo 930.000.

Marš predstavlja najeveće demonstracije za jedinstvo Španije od kada je došlo do porasta separatističkog osećanja u toj Kataloniji, koje je gurnulo zemlju na ivicu krize, navodi AP.

Mnogi od okupljenih nosili su zastave Španije, Katalonije i Evropske unije, a pojedini su uzvikivali “Ne dajte se prevariti, Katalonija je Španija” i tražili odlazak u zatvor predsednika te španske pokrajine Karlesa Pudždemona strpa u zatvor. 

Na skupu pod parolom “Dosta! Urazumimo se!” u organizaciji Katalonskog civilnog društva obratio se nobelovac Mario Vargas Ljosa i bivši predsednik Evropskog parlamenta Hosep Borel.

– Pored Katalonaca, postoji hiljadu muškaraca i žena iz svih krajeva Španije koji žele da dođu da kažu svojim drugovima iz Katalonije da nisu sami – rekao je Ljosa koji pored peruanskog, od 1993. godine ima špansko državljanstvo.

On je izrazio želju da će Barselona ponovo biti “prestonica španske kulture”.

Pre tačno nedelju dana u Kataloniji je održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao, a vlada u Madridu proglasila nezakonitim. Referendum je obeležilo policijsko nasilje i velikim brojem povređenih građana i policajaca.

Većina izašlih glasala je za nezavisnost, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Juče su u Barseloni, Madridu i drugim španskim gradovima održani mitinzi za jedinstvo Španije.

Sa druge strane, održan je i skup za nezavisnost Katalonije čiji organizatori su pozvali demonstrante da nose neutralnu belu odeću, bez zastava.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *