Romi iz Makiša i Resnika sele se u socijalne stanove u Ovči

Romske porodice koje žive u beogradskim naseljima Makiš 1, Makiš 2, Resnik, Jabučki rit i Kijevo trebalo bi danas da počnu da se sele u socijalne stanove u naselju Ovča i u seoska domaćinstva, izjavio je za info24.rs gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Kako Vesić navodi da je preseljenje 44 porodice, sa 222 osobe, u okviru projekta zbrinjavanja romskih porodica “Sagradimo dom zajedno”, koji Grad Beograd sprovodi sa Evropskom unijom i Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Beogradu (Unops).

 

U seoska domaćinstva biće smeštene 22 porodice, dok se isto toliko odlučilo za život u zgradama u Ovči.

Vesić je rekao da je u prethodnoj fazi zbrinuto 120 romskih porodica, od kojih su kuće 10 porodica bile rekonstruisane, 44 su otišle u seoska domaćinstva, a 68 je izabralo socijalne stanove.

– Obe faze projekta rešiće stambeno pitanje za više više od 1.000 pripadnika romske populacije, što je veoma važno jer svi oni prvi put dobijaju mogućnost da žive u uslovima pristojnim za život – rekao je Vesić.

Evropska unija je za prvu fazu projekta dala 1,9 miliona evra, a za drugu 1,5 miliona evra.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je važno da su porodice koje su obuhvaćene projektom stambenog zbrinjavanja ostvarile punu uslugu sistema socijalne zaštite i socijalizacije i integracije u društvo.

– Izrađuju im se lične karte, deca se upisuju u škole i prati se njihovo redovno školovanje, a Romkinjama je dostupna puna zdravstvena zaštita u više od 150 porodica – rekla je Stanisavljević.

Maja Mutavdzić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *