Info 24 – Vakcine protiv gripa u Valjevu

Redakcija portala Info 24 saznaje da je institut za virusologiju, vakcine i serume “Тorlak” Beograd је isporučio Zavodu za javno zdravlje  Valjevo 5239 doza vakcine protiv gripa za sezonu 2017/2018. godine.

Istog dana je vakcina prosleđena zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite i to : domu zdravlja  Valjevo 2575 doza, domu zdravlja Lajkovac 400, Ljigu 618, Мionici 460, Оsečini 567, Ubu 464 doza. Zа potrebe vakcinacije  zdravstvenih radnika i lica u kolektivnom smeštaju, Zavod za javno zdravlje  Valjevo je  preuzeo 155 doza.
Distribuirana je inaktivisana vakcina protiv gripa – Vaxigrip , proizvođača Sanofi Pasteur koja  sadrži sojeve virusa gripa А tipa А (Н1N1 ,H3N2) и јedan soj tipa B.

Vakcinom protiv gripa је potrebno zaštititi osobe sa hroničnim oboljenjem srca, pluća, bubrega, s oslabljenim imunitetom, као i korisničke i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite i zdravstvenim ustanovama. Preporučuje se da vakcinu kupe i prime i gojazne osobe, kao i trudnice u konsultaciji sa nadležnim doktorom, kao i osobe starije od 65 godina i zaposleni u javnim službama.

redakcija Info 24 – Valjevo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *