Izetbegović: Franjo Tuđman predvodio udruženi zločinački poduhvat

Proteklog rata zločina je bilo na svim stranama, ali se zločini mudžahedina, koji su bili individualni, ne mogu porediti sa udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predvodio Franjo Tuđman, rekao je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na optužbe Tuđmanovog sina Miroslava, inače, poslanika vladajuće HDZ, koji je uzroke današnjeg terorizma na tlu Evrope pronašao u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina, Izetbegović je zapitao zašto oni (Miroslav) započinju sada te teme kada će, kako je rekao, izvući deblji kraj.

Izetbegović kaže da je bilo zločina na svim stranama, ali da se zločini mudžahedina ne mogu uporediti s udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predovodio Franjo Tuđman.

“Cilj je da se skrene pažnja sa problema. Zašto oni počinju te teme kada će u tim analizama izvući deblji kraj? Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentovan, u kojem ima i hrvatskih jedinica. To će biti u Hagu dokazan zločin svakoga i Tuđmana i bivšeg ministra odbrane Šuška. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne insistira na tome”, zapitao je Izetbegović u intervjuu za zagrebačku TV N1.

Miroslav Tuđman je ranije za nedeljnik Globus izjavio da se sve ovo što se sada događa po Evropi, događalo i devedesetih.

Bio je to, rekao je, začetak današnjeg islamskog terorizma.

“Jedno je pitanje koncentracionog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor koji nisu držali Nemci. Druga priča je njegova uloga u stvaranju Herceg-Bosne. Očekujemo presude u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđmana mlađeg, jer je bio šef obaveštajne službe u to vreme, tako da mislim da skreće pažnju sa tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj”, rekao je Izetbegović.

Na opasku da je ozbiljna izjava Tuđmana kojom proziva Izetbegovićevog oca Aliju, bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA kaže da je upravo bilo obrnuto od onog što kaže mlađi Tuđman da je Alija doveo mudžahedine u BiH.

“Alija je dao niz javnih izjava da BiH nisu potrebni strani borci. Zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz arapskih zemalja. Kazao je da imamo dovoljno ljudi, ali ne i dovoljno oružja. Prizvale su ih kolone izbeglica, silovane žene – sve te scene koje su na Si-En-Enugledali. Svi su prešli preko teritorija Hrvatske i teritorija Herceg-Bosne kad je Miroslav Tuđman bio šef obaveštajne službe”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje zašto se nisu odrekli usluga mudžahedina, kaže: “Kada ste napadnuti od komšije i suseda i imate embargo na oružje, nećete nikome reći da nije dobrodošao s puškom na vašoj strani.”

“Nismo mislili da će raditi zločine. Mislili smo da će jako dobro paziti kako ratuju i da neće načiniti zločine”, navodi on.

Upitan da li je njegov otac imao kontrolu nad mudžahedinima, Bakir Izetbegović kaže da u početku nije bilo nikakve kontrole. Bili su, kaže, razbijeni u enklave.

Izričito negira da su mudžahedini bili “pod rukom” njegovog oca Alije.

Alija Izetbegović, tvrdi, nije bio komandant i nije znao detalje u organizaciji osim komande u smislu predsedavajućeg Predsedništva.

“Oni nisu bili isterani iz BiH, ali Alija nije bio srećan što su bili prisutni”, rekao je i dodao da se na talasu islamofobije dobija jedna, spram BiH, agresivna politika Zagreba tako da se pokušavaju od malih problema napraviti veliki, a veliki koji su došli 1992. iz Hrvatske se pokušavaju minimizirati.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *