Američki bombarderi kod obale Južne Koreje, poruka Pjongjangu

Američki strateški bombarderi, koji mogu da nose nuklearno oružje, izveli su u blizini istočne obale Južne Koreje zajedničku vežbu sa južnokorejskim vazduhoplovnim snagama, nakon što je Pjongjang u utorak ispalio balističku raketu koja je preletela Japan.

Agencija AP konstatuje da ovo predstavlja pokazivanje američke moći Severnoj Koreji.

Vojska Južne Koreje je saopštila da je u pitanju vežba u kojoj učestvuju dva američka bombardera “B-1B” i četiri “F-35”, kao i južnokorejski bombarderi “F-15”.

Oni učestvuju u vežbi bombardovanja u blizini istočne obale Južne Koreje, ali zasad nije jasno da li se koristi bojeva municija.

Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Raketa “hvason 12” srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong Un, “presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu”, izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

“Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti”, prenela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters,podsećajući da je 2009. godine poslednji put projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

U svetu je zavladala zabrinutost usled najnovije eskalacije krize na Korejskom poluostrvu, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *