Sud ponovo odobrio izručenje Morine, uložena nova žalba

Županijski sud u Dubrovniku, odlučujući u ponovljenom postupku po nalogu Vrhovnog suda Hrvatske, ponovo je odobrio izručenje Srbiji albanskog državljanina Ismaila Morine, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom “Velike Albanije”, a njegov branilac ponovo je uložio žalbu.

Portparol Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav precizirao je za Tanjug da je vanraspravno veće tog suda 17. avgusta donelo novo rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.

Dodao je da je Morina i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Morinin dubrovački branilac Darko Bugitan rekao je Tanjugu da je već uložio žalbu na novo rešenje Vrhovnom sudu Hrvatske, i da se čeka njegova odluka.

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je 10. avgusta prvostepeno rešenje kojim je sud u Dubrovniku prvobitno odobrio izručenje Morine Srbiji i to po služenoj dužnosti zbog bitnih povreda odredbi hrvatskog Zakona o krivičnom postupku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Njegov dubrovački branilac je nedavno podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtevu se takođe i dalje čeka.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *