Brnabić: Srbija neće priznati Kosovo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za albansku televiziju “Oranews” da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i dodala da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postoji i da će on uskoro biti nastavljen.

Brnabićeva je rekla da treba raditi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da treba nastaviti sa sprovođenjem dogovorenog Briselskim sporazumom.

“Srbija je uradila mnogo na ispunjavanju obaveza preuzetih tim sporazumom i očekujemo da to isto uradi i Priština posebno kada je reč o delu sporazuma koji se odnosi na život srpske zajednice”, rekla je Brnabićeva za albansku televiziju i dodala da se nada da će dijalog ubrzo biti nastavljen.

Premijerka Brnabić smatra da su odnosi između Srbije i Albanije bolji nego ikada pre, što je vrlo pozitivan znak, a zasluga je Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Za takve odnose je zaslužno i “lično prijateljstvo” predsednika Srbije i premijera Albanije, izjavila je Brnabićeva za list Albanijan dejli njuz, na marginama neformalnog sastanka šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u subotu u Draču.

“Oni su izgradili neku vrstu ličnog prijateljstva i to pokazuje koliko je važno da se sastajemo, jer je takvo prijateljstvo pretočeno u ekonomsku i društvenu agendu obe zemlje. Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji i održani ekonomski poslovni forumi su u velikoj meri doprineli bilateralnoj saradnji”, rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije je, takođe, podsetila da je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež više puta boravio u Albaniji radi razvijanja bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje.

Brnabićeva je istakla da, kao novi premijer Srbije, namerava da nastavi bilateralnu saradnju dve zemlje i da “nadograđuje ono što je predsednik Vučić započeo sa premijerom Ramom”.

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je “dijalog uvek dobra stvar” i da je neophodno da se nastavi.

Srbija posvećena regionalnoj stabilnosti  

“Srbija je duboko posvećena regionalnoj stabilnosti i otvorena je za dijalog sa Prištinom. Mislim i da je predsednik, kada je to u pitanju, bio veoma jasan i ja sam kao premijerka saglasna. Vlada je posvećena tom cilju. Ne vidim drugi način da ovaj region bude stabilan, a bez stabilnosti, nema boljitka za sve građane”, istakla je Brnabićeva.

Premijerka je izrazila očekivanje da će i Priština biti otvorena i posvećena dijalogu.

“Mnogo je urađeno radi ličnog poverenja i boljih odnosa, a činjenica da se često sastajemo i redovno razgovaramo pokazuje da ulažemo napore kako bismo savladali prepreke. Naša saradnja je verovatno ključni korak u ispravnom smeru”, rekla je premijerka.

U regionu je, kako dodaje, ostalo, međutim, još mnogo posla, a postoje otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, Srbije i Hrvatske, pa Beograda i Prištine.

“Sve ide u dobrom smeru, ali pred nama je još dug put. Ali, ipak, veze se jačaju i optimistična sam kada je u pitanju budućnost regiona, za koji verujem da ima mnogo potencijala. Saradnja, jačanje dobrosusedskih odnosa i nastavak politike pomirenja su važni za dalji evropski put čitavog regiona. Bilo bi šteta za sve naše građane kada ne bismo to iskoristili”, rekla je Brnabićeva.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *