Pravosnažna optužba za fantomsku firmu “Asomakum”

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv Dragoslava Joksimovića (55) koji se tereti da je 2010. godine otvorio fantomsku firmu za pranje para falsifikovanom ličnom kartom na ime brata premijera Srbije Andreja Vučića.

Nakon ove odluke, očekuje se uskoro zakazivanje suđenja pred Višim sudom u Beogradu.

Optužnicom je pored Joksimovića obuhvaćeno još 17 okrivljenih koji se terete da su osnivali fantomske firme za pranje para.

Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je taj sud odbio žalbe odbrane i potvrdio rešenje Višeg suda od 8. maja kojim je potvrđena optužnica Višeg javnog tužilaštva.

“Po nalaženju Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud našao da su prikupljeni dokazi dovoljni da bi se odlučivalo o osnovanosti optužnice, da nije potrebno da se istraga dopuni radi prikupljanja novih dokaza, kao i da skup činjenica navedenih u optužnici proizlazi iz dokaza pribavljenih u predistažnom i istražnom postupku i da svi zajedno neposredno potkrepljuju opravdanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete”, napomenula je Piljićeva.

Nakon otkrivanja prevare, po tužbi Andreja Vučića, Privredni sud je poništio osnivanje “Asomakuma”, pošto je utvrđeno da je reč o neregularnoj firmi osnovanoj na osnovu falsifikovanje lične karte, a što je potvrdilo i grafološko veštačenje.

Pored Joksimovića, za prevaru u sticaju krivičnim delom pranje novca u ovom slučaju optuženi su i Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković.

Takođe, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica terete se: Milan Mašić, Snežana Đuričić, Vladimir Antić, Živorad Živanić, Jefta Jovanović, Slaviša Smiljić, Safet Feković, Predrag Knežević, Mladen Janković, Dragoša Puzović, Vladimir Matić, Matija Vujnović i Dimitrije Filaktov.

Tužilaštvo nije saopštavalo detalje optužnice, tako da tačne radnje izvršenja dela svakog od okrivljenih nisu poznate.

Nakon hapšenja osumnjičenih, saopšteno je da je u istrazi poslovanja “Asomakuma” utvrđeno je da je firma osnovana sa lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja sa pravom ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat: nisu identični fotografija, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *