Merkel: Stav “Amerika na prvom mestu” štetiće SAD

Amerika koja se ne bavi ničim u svetu, već isključivo sobom, neće biti velika Amerika, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel i istakla da razume podršku koju u SAD uživa stav “Amerika na prvom mestu”, koji je na predsedničkim izborima doneo pobedu Donaldu Trampu, ali da na kraju to jedino može doneti štetu toj zemlji.

Govoreći na forumu koji je organizovao nemački list Handelsblat, Merkelova je rekla da mnogi u SAD globalizaciju vide kao situaciju u kojoj jedna zemlja profitira nauštrb drugih, ali da, prema njenom viđenju, svi mogu biti pobednici, prenosi AP.

“Amerika koja se ne bavi ničim u svetu, već isključivo sobom, neće biti velika Amerika”, rekla je Merkelova.

Ukazala je da iako između nje i Trampa postoje razlike u mišljenjima, poštovanje zaslužuje činjenica da je on vodio tešku kampanju da bi postao predsednički kandidat Republikanske stranke, a potom i predsednik SAD, navodi agencija.

Merkelova je istakla da Berlin neće automatski podržati Vašington u slučaju vojnog sukoba SAD i Severne Koreje.

“Da odgovorim precizno, ne, nećemo automatski podržati SAD”, izjavila je Merkelova odgovarajući na novinarska pitanja, prenosi Tas.

Naglasila je da još postoji mogućnost da se na Severnu Koreju izvrši diplomatski pritisak.

“Ne vidim vojno rešenje za Severnu Koreju, smatram da je ono pogrešno, a uverena sam da diplomatske mere nisu u potpunosti iskorišćene”, rekla je Merkelova na konferenciji u Berlinu.

Prema njenim rečima, Kina, Japan i Južna Koreja trebalo bi da budu zainteresovane za “postavljanje takvog čoveka (severnokorejskog lidera) na njegovo mesto”.

“Verujem da svetska zajednica to može da uradi bez vojnog mešanja”, istakla je nemačka kancelarka.

Dodala je i da su SAD već napravile diplomatske napore i “bez korišćenja ratoborne retorike”, kao i da bi zemlje EU trebale da imaju aktivniju ulogu u rešavanju te krize.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *