Džihadisti u bazama na pragu Evrope spremaju nove napade?

Stotine pripadnika Islamske države vratilo se u severnu Afriku i mogli bi da je, pred vratima Evrope, upotrebe kao bazu za nove napade širom evropskog kontinenta, upozorava britanski “Gardijan”.

Londonski dnevnik navode o vraćanju pripadnika ID u severnu Afriku iznosi u tekstu pod naslovom “Marokanski teroristi ID – pretnja na pragu Evrope”, dok se intenzivira potera za članovima ćelije na čelu sa Marokancima koji se smatraju odgovornim za terorističke napade u Španiji.

“Veruje se da se oko 1.000 džihadista krišom vratilo u Maroko i Tunis sa poprišta kalifata ID koji se ruši. Oko 300 ih se, kako se smatra, vratilo u Maroko, odakle najverovatnije potiče šest od 12 terorista koji su izveli napade u Kataloniji”, navodi Gardijan, ističući da obaveštajni zvaničnici takve džihadiste smatraju velikom pretnjom.

Bivši vodeći član ogranka ove ekstremističke organizacije za spoljne operacije kaže da je “egzodus boraca ID” iz Evrope obuhvatio ekstremiste koji su pobegli od obespravljenosti i sitnog kriminala kojim su se tamo bavili, puni pritužbi na status koji su imali u Evropi – naročito u Francuskoj.

Bivši lider ID kaže da su se džihadisti “žalili na diskriminaciju, da nisu pravedno tretirani i da nikada neće biti”.

“Tražili su nešto. I duboko su verovali da u Francuskoj nisu kod kuće”, ističe bivši lider ID.

Imajući u vidu da se teritorija koju ID drži pod kontrolom sve više smanjuje, on veruje da će neki od njih iskoristiti blizinu Španije za izvođenje napada u Evropi ili pak za dublje infiltriranje na evropskom kontinentu.

Veruje se da je na vrhuncu moći ID oko 1.600 Marokanaca otputovalo u Irak i Siriju, čime su postali jedna od najvećih nacionalnih grupa u kalifatu, ali je u međuvremenu oko polovina od tog broja ubijena.

Marokanske vlasti kažu da su sprečile nekoliko terorističkih napada velikih razmera u Kazablanki i Rabatu, ali da su im ograničene mogućnosti da spreče Marokance u izvođenju operacija izvan zemlje.

Blizina Maroka i Španije i mnogobrojni marokanski emigranti odavno zabrinjavaju.

“Odavno viđena kao plodno tle za ekstremiste, severna Afrika se sada sve više smatra odskočnom daskom za napade na Evropu radi osvete za gubitke ID”, zaključuje Gardijan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *