Novi napad u Španiji – sedmoro povređenih, napadači ubijeni

Automobil uleteo među pešake u španskom letovalištu Kambrilsu, nekoliko sati posle terorističkog napada u Barseloni. Povređeno je sedam osoba, među kojima i policajac. Nastavljena hapšenja u Kataloniji – priveden treći osumnjičeni za napad u Barseloni. Među poginulima i povređenima u jučerašnjem napadu ima državljana iz najmanje 18 zemalja. Nema informacija da su među njima i državljani Srbije.

09.00 – Policija uhapsila još jednu osobu zbog napada u Barseloni, javlja Rojters.

08.45  Poslednja informacija je da je u Barseloni 88 povređenih, kaže za RTS otpravnica poslova Srbije u Madridu Katarina Milenković.

U obračunu sa policijom, oko jedan sat posle ponoći, na šetalištu katalonskog turističkog gradića Kambrilsa ubijeno je pet napadača, od kojih su neki nosili prsluke sa eksplozivom.

Policija navodi da se istražuje pretpostavka da su “teroristi ubijeni u Kambrilsu povezani sa onim što se dogodilo u Barseloni”, kada je u terorističkom napadu ubijeno 13 osoba, a desetine povređene.

AFP prenosi da je napad izvršen automobilom marke “audi A3”.

Situacija u Kambrilsu, popularnom letovalištu, je sada pod kontrolom, ističe policija.

Inače, u jučerašnjem napadu u najpopularnijoj turističkoj ulici u Barseloni, Las Ramblas, beli kombi je velikom brzinom uleteo među pešake, a vlasti navode da bi broj žrtava mogao i da raste.

Oba napada dovode se u vezu sa eksplozijom koja se u sredu uveče dogodila u jednoj kući u Alkanaru, oko 200 kilometara južno od Barselone, u kojoj je najmanje jedna osoba poginula. U regionalnoj policiji Katalonije sumnjaju da je u toj kući “pripremana eksplozivna naprava”, prenosi AFP.

U međuvremenu, španska agencija za civilnu zaštitu je objavila da među poginulima i povređenima u terorističkom napadu u Barseloni ima državljana iz najmanje 18 zemalja – Francuske, Nemačke, Španije, Holandije, Argentine, Venecuele, Belgije, Australije, Mađarske, Perua, Rumunije, Irske, Grčke, Kube, Makedonije, Kine, Italije i Alžira.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je povređeno 26 njihovih državljana, od kojih je najmanje 11 u teškom stanju.

Belgija je saopštila da je jedan njihov državljanin ubijen u napadu, dok je iz Haga stigla informacija da je troje Holanđana povređeno. Grčki diplomata je prijavio da su povređene tri osobe iz njegove zemlje – žena i njeno dvoje dece.

Još nije jasno koliko je tačno napadača učestvovalo u jučerašnjem terorističkom napadu. Juče su uhapšena dva muškarca – španski državljanin iz Melilje i jedan Marokanac, prenosi AP.

Policija je uhapsila još jednog osumnjičenog, prenosi Rojters. Nema informacija da li se radi o vozaču kombija.

Odgovornost za ovaj napad je preuzela Islamska država.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *