UN osudile rasizam u SAD

Rasizam i ksenofobija moraju se odbaciti u Sjedinjenim Američkim Državama kao i svuda u svetu, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guteres odgovarajući na “političku oluju” koju je prouzrokovao predsednik SAD Donald Tramp komentarom o nasilju u Šarlotsvilu.

Kako navodi Rojters, američki predsednik izazvao je besne reakcije kada je izgledalo da je u svom komentaru izjednačio bele nacionaliste i kontramitingaše po pitanju moralne odgovornosti za izbijanje nereda na mitingu u Šarlotsvilu, podseća AFP.

Guteres je naveo da rasizam, ksenofobija, antisemitizam i islamofobija jesu otrov “našeg društva” i, kako je rekao, od apsolutne je važnosti za sve da se suprotstave tim pojavama svuda i uvek, piše Rojters.

Generalni sekretar UN rekao da se moraju “osuditi sve vrste iracionalizma” koje podrivaju toleranciju i raznovrsnosti “bilo da se to mora uraditi u SAD ili bilo gde u svetu”.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Reks Tilerson, takođe je rekao da ne postoji mesto u javnom diskursu SAD za mržnju i nasilje koje je prikazano u Šarlotsvilu, prenosi Rojters.

“Ne postoji mesto za nasilje i mržnju u našem javnom diskursu i hoću da izrazim našu osudu tih pojava”, rekao je Tilerson dan nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp izjavio da su obe strane levih i desnih ekstremista bile nasilne tokom mitinga belih nacionalista u Šarlotsvilu, prenosi Rojters.

Jedna žena je poginula i 19 ljudi je povređeno u Šarlotsvilu u subotu kada je osumnjičeni beli nacionalista kolima udario u grupu kontramitingaša.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *