Đurić: Unmik neprijatan svedok, pokušavaju da ga sklone

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je Srbija na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija braneći sebe branila međunarodno pravo, a da su drugi potkopavali temelje međunarodnih principa. Naglasio je da je Unmik neprijatan svedok za sve koji krše međunarodno pravo i da zato pokušavaju da ga sklone.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN izneo činjenice o stanju na Kosovu i Metohiji, kao i nastojanja Srbije da kroz dijalog nađe rešenje.

“Cinično je da predstavnici pojedinih zemalja, na primer Velike Britanije, kažu da ne može da se razgovara o menjanju granica na Balkanu koje su oni pokušali da promene pre samo nekoliko godina”, naveo je Đurić.

Kada je reč o predlogu predstavnice Prištine Vljore Čitaku da se Unmik ukine, Đurić kaže da “pošto je jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM nelegalno, onda je potrebno da se uklone neprijatne svedoke”.

“Unmik je neprijatan svedok za sve one koji krše međunarodno pravo i ilegalne secesije naše južne pokrajine, pogroma i zločina i svega što se dešava protivno međunarodnom pravu. Sad bi te zemlje koje su pre samo nekoliko godina pokušale da prekrajaju naše granice, a sad govore da nikakve granice ne mogu da se prekrajaju, oni bi hteli da sakriju Unmik i da se naprave da je sve oduvek bilo onako kako su oni planirali”, naglašava Đurić.

Govoreći o izveštaju u kome se navodi da nema napretka u pregovorima Beograda i Prištine i izjavi nemačke ambasadorke u Prištini koja je rekla da ne vidi kako bi dijalog mogao da se nastavi, jer je Vučić jak, a Priština slaba, Đurić naglašava da je suštine da Srbija drži svoju reč.

“Ja bih to drugačije postavio, Vučić drži svoju reč i Srbija ima reč i kada se nešto dogovori ona to poštuje. Ja postavljam pitanje – gde je poštovanje prištinske strane”, upitao je Đurić.

Napominje da bi voleo da je pritisak međunarodne zajednice na Prištinu, kako bi došlo do dijaloga, malo dosledniji.

“Vidim da kada je reč o evropskim integracijama Prištine se govori o nekakvoj demarkaciji naše granice, dakle da Priština vrši demarkaciju naše granice, što je jasno u interesu statusnog stava koji ima Priština ili o pitanju borbe protiv kriminala i korupcije što je u interesu svih, ali niko od njih ne postavlja Prištini uslov za Zajednicu srpskih opština da bi dobili neki napredak po pitanju odnosa sa EU”, ukazao je Đurić.

Smatra da je pokretanje unutrašnjeg dijaloga o KiM izuzetno značajno.

“Unutrašnji dijalog može značajno da ojača pregovaračku poziciju Srbiju, ali i zbog budućih generacija zato što možemo da postignemo što je moguće veću društvenu koheziju da bismo mogli svi zajedno da odgovorimo na izazov sa kojim suočavamo i u tome je strateška dubina inicijative koju je pokrenuo predsednik Vučić”, tvrdi Đurić.

Na pitanje da li bi unutrašnji dijalog doprineo nastavku dijaloga i Zajednici srpskih opština, Đurić odgovara da je to sasvim sigurno.

“Sasvim sigurno. Albanci više od jednog veka znaju šta hoće i rade na tome, a mi treba da se zamislimo i okupimo sve snage u borbi za očuvanje onog što je naše na KiM”, zaključio je Đurić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *