header ad banner

Država povećala vlasnički udeo u “Galenici”

Na skupštini akcionara “Galenike” doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država sada vlasnik oko 93 odsto kapitala.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća “Srbijagas”.

Dug prema Republici Srbije je 10,9 milijardi dinara, i konvertuje se u akcije države, a ukupan iznos potraživanja “Srbijagasa” je bio 3,794 milijardi dinara.

Država je povećala vlasnički udeo i mogla bi ga početkom septembra da ga ponudi na prodaju.

Predsednik sindikata “Nezavisnost” u Galenici Zoran Pantelić je izjavio Tanjugu, nakon današnje skupštine akcionara, da je doneta odluka da se konvertuje dug u kapital.

“To je prva zvanična odluka koja vodi našu kompaniju u proces privatizacije”, rekao je Pantelić.

Kako kaže, država će posle ove konverzije imati oko 93 odsto vlasničkog udela i sedam odsto će imati mali akcionari odnosno radnici i bivši radnici. Ranije je država imala 85 odsto, a ostalo je bilo u vlasništvu malih akcionara.

“Broj akcija malih akcionara ostaje nepromenjen, ali je veliko pitanje kolika će biti vrednost akcija nakon privatizacije. Sindikati očekuju od novog vlasnika da ima razumevanja i da ne otpušta radnike već da svojim investicijama i ulaganjem u fabriku zaposli te ljude. Očekujemo i da u samom kupoprodajnom ugovoru budu čvrsto definisane stavke koje će obavezivati novog vlasnika da ulaže i ne otpušta zaposlene”, naveo je Pantelić.

Dodaje da su sindikati i mali akcionari imali predlog da se izmeni statut u smislu zaštite malih akcionara, ali to Ministarstvo privrede, skupština i nadzorni odobr “Galenike” nisu prihvatili.

Dugovi bankama iznose oko 71 milion evra i dogovoreno je ranije, kako kažu sindikati, da se taj dug otplati sa 25 miliona evra “jednokratno u kešu”.

Prema rečima Pantelića, “Galenici” se duguje oko 120 milona evra za isporučene, a nikad plaćene lekove.

“To duguju najveće veledrogerije u to vreme, to su bili ‘Velefarm’, ‘BG farm’ i ostali. Ta sredstva nikada nisu naplaćena i to je bio jedan od razloga zašto je ‘Galenika’ došla u tešku finansijsku privatizaciju”, ukazao je predsednik sindikata “Nezavisnost” u Galenici.

Naveo je da su sudski postupci u toku i da ne veruje da će se utvrditi “ko je kriv i gde je taj novac otišao”.

“Ako bi se sudski postupak i okončao i pronašao novac, kome bi te pare išle, da li deo državi, da li deo zaposlenima ili će otići novom vlasniku”, zapitao je Pantelić.

On je naglasio da nakon konverzije duga i otplate duga bankama “Galenika” ostaje “na zelenoj grani” pošto je oslobođena dugova.

Smatra da bi bolje bilo da se sada nađe strateški partner i da država ostane vlasnik svog udela umesto da se ide u prodaju “Galenike”.

Sednica skupštine akcionara “Galenike”
Foto: TANJUG

Predsednica Samostalnog sindikata u “Galenici” Tamara Lalić je rekla Tanjugu da ta sindikalna organizacija nije zadovoljna što nije prošao predlog sindikata da se izmeni statut kako ne bi došlo do prinudnog otkupa manjinskih akcionara.

“To jeste prvi korak koji vodi ovu kompaniju u privatizaciju, što je odluka većinskog vlasnika kapitala – države”, ukazala je Lalićeva.

Država je više puta pokušavala da privatizuje “Galeniku”, a poslednji put je prošle godine raspisala tender za izbor strateškog partnera uz prodaju 25 odsto akcija u vlasništvu države.

Novi tender za “Galeniku” biće raspisan u septembru, a u Ministarstvu privrede za Tanjug kažu da model privatizacije, na kojem država radi, podrazumeva da kupac uz fabriku preuzima deo duga “uz diskont”, a da radnici koji se odluče za socijalni program mogu da računaju na 400 evra po godini staža.

“U ovom trenutku je u toku definisanje uslova privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Kako objašnjavaju, u postupku pripreme za sprovođenje transakcije, Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija “Galenike” sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga “Galenike” u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Među zainteresovanima za “Galeniku”, kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijum “Frontijer farma – Petrovaks”, “Sinforam”, “Amikus”, “Hemofarm” i EMS iz Brazila.

“Galenika” ima oko 1.400 radnika i nedavno je počelo anketiranje za dobrovoljni odlazak dela radnika.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *