Sobotka: Hitne mere za zatvaranje mediteranske rute

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka, najavivši da će iduće nedelje početi pojačane kontrole na granicama, zatražio je hitne mere za zatvaranje mediteranske rute, pošto je proteklih dana bilo dosta krijumčara i desničarskih grupa koje napadaju nevladine organizacije na Mediteranu.

Sobotka je podsetio da je ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc još proletos ukazao na potrebu evropskog rešenja kroz paket mera.

“Pored aktivnosti krijumčara sa velikim brojem mrtvih i ilegalnih prelazaka granice se situacija pogoršala zbog aktivnosti desničara na Mediteranu. Politički ekstremisti, koji napadaju nevladine organizacije su jasan znak za tendenciju radikalizacije u Evropi”, naglasio je austrijski ministar.

Sobotka kaže da mora da se deluje protiv takvog razvoja i na evropskom nivou pobrine da se situacija na Mediteranu normalizuje, kao i da se ta ruta zatvori.

“Mi kao međunarodna zajednica ne smemo prepustiti taj teren onima koji žive u prošlosti. Pored delotvorne zaštite spoljne granice EU treba se pobrinuti i za jasnu primenu zakona o azilu”, ističe Sobotka.

Ukazao je da je proteklih dana, pre svega u pokrajini Tirol, bilo više zaustavljanja ilegalnih migranata u teretnim vozovima.

Najavio je da će od iduće nedelje biti pojačana granična kontrola.

“Krijumčarske rute i oblici ilegalne migracije su se izmestili poslednjih nedelja i na to moramo da reagujemo”, zaključio je Sobotka.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *