“Turski tok” do Mađarske preko Srbije i Bugarske

Budimpešta i “Gasprom” potpisali su Sporazum o produžetku gasovoda “Turski tok” preko teritorije Bugarske i Srbije do Mađarske.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Petera Sijarta rekao je da je odobrena trasa je realnije rešenje od trase koja je trebalo da ide preko Rumunije i Hrvatske, prenosi Sputnjik.

U ovom trenutku planira se da se Mađarska prikljuci cevovodu do kraja 2019. godine.

“Očekuje se da će novi gasovod za transport prirodnog gasa do Mađarske biti završen do kraja 2019”, naveo je Sijarto, dodavši da su Bugarska i Srbija već potpisale sporazume potrebne za otpočinjanje planova za gasovod.

Taj gasovod, prema njegovim rečima, moći će da transportuje do osam milijardi kubnih metara gasa do Mađarske preko tih zemalja krajem 2019. godine, prenosi MTI.

Sijarto je, u telefonskoj izjavi mađarskoj agenciji MTI iz Moskve, nakon što je potpisao sporazum s direktorom “Gasproma” Aleksejem Milerom o pripremnim radovima na izgradnji mađarskog dela gasovoda, rekao da je najrealističnija šansa Mađarske da se priključi južnom gasovodu – da sarađuje s ruskom državnom gasnom kompanijom.

“Taj sporazum je veliki korak napred na polju nacionalne i energetske bezbednosti, kao i ekonomskog razvoja”, istakao je Sijarto.

Sijarto je naveo da je “Gasprom” već počeo da gradi “Turski tok” napoinjući da Rumunija nije učinila ništa kako bi gasni interkonektori postali dvosmerni, niti je Hrvatska izgradila terminal za tečni prirodni gas.

“Bez obzira na zapadnu hipokriziju, u EU raste tražnja za ruskim gasom” dodao je mađarski ministar.

Sijaro je istakao da je “Gasporom” je ove zime prodao rekordnu količinu gasa Evropi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *