Valjevo: POSLE PRVOG UPISNOG KRUGA OSTALO 141 SLOBODNO MESTO

U Kolubarskom okrugu posle prvog upisnog kruga ostalo je 141 slobodno mesto, najviše na Ubu 45, slede Osečina sa 35, Ljig sa 27, Valjevo sa 19 i Mionica sa 13, dok je najmanje u Lajkovcu gde su ostala dva slobodna mesta za upis svršenih osnovaca.

Načelnica Školske uprave Zorica Jocić kaže da u Kolubarskom okrugu neraspoređenih učenika ima 66, što znači da će za svakog svršenog osnovca biti slobodno mesto u nekoj od srednjih škola, važno je samo da su listu želja popunili u skladu sa osvojenim brojem bodova.

U Valjevu su popunjena mesta u Medicinskoj, Ekonomskoj, Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi, dok je mesta za upis jedino ostalo u Valjevskoj gimnaziji. U Medicinskoj je u sedam odeljenja popunjeno 210 mesta, koliko je i u Ekonomskoj školi, dok je u Poljoprivrednoj u šest odeljenja popunjeno 180 mesta i u Tehničkoj u osam odeljenja sa 240 mesta. U Gimnaziji je ostalo sedam slobodnih mesta i to na društveno-jezičkom smeru u odeljenju u kome se deo nastave odvija na francuskom, odnosno na nemačkom jeziku, filološki ima osam slobodnih mesta i na prirodno-matematičkom smeru ostala su nepopunjena četiri mesta.

Jocić kaže da ovaj broj slobodnih mesta u valjevskim srednjim školama pokazuje da je plan upisa za svršene osnovce urađen realno i profesionalno. Pored valjevskih osnovaca za upis u srednje škole bili su zainteresovani i učenici van našeg grada.

“U Valjevo je došlo preko sedam odeljenja ili 200 učenika iz drugih mesta Kolubarskog okruga, ali i iz drugih gradova i opština Srbije. Njima su i najinteresantnije bile Medicinska škola zbog atraktivnih zanimanja i Poljoprivredna koja, pored atraktivnih obrazovnih profila, ima i Dom za učenike”, navodi Jocić.

U Kolubarskom okrugu i ove godine najveće interesovanje je bilo za Medicinsku školu, gde su sva zanimanja atraktivna, tako da je osam učenika konkurisalo za jedno mesto. Nešto manje je interesantna bila Valjevska gimnazija, ali je zanimljivo da su se u tu srednju školu upisali učenici sa izuzetno visokim brojem poena, što se desilo prvi put nakon nekoliko godina.

“Na prirodno-matematičkom smeru, gde je upisano u dva odeljenja 60 učenika, prvi upisani na listi ima 102, 25 poena, a poslednji na listi ima 92,75 poena. Slična situacija je i sa drugim smerovima u Valjevskoj gimnaziji, recimo na društveno-jezičkom smeru prvi na listi ima 115,25 dok poslednji ima 81,42 poena”, navodi načelnica Školske uprave.

Zorica Jocić naglašava da neće biti premeštanja učenika i poručuje roditeljima da ne dolaze u Školsku upravu, jer niko u Školskoj upravi nema ovlašćenje da premešta decu iz škole u školu ili iz odeljenja u odeljenje. “Svi učenici se moraju upisati u školu isključivo po rasporedu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je javno objavljen na sajtu Ministarstva. Ovlašćenje za premeštanje učenika nemaju ni direktori škola, osim u posebnim slučajevima koja su jasno određena”, kaže Zorica Jocvić.

Neraspoređeni učenici juče su ponovo popunili listu želja. Konačni raspored po školama biće objavljen 7. jula, kada je i drugi upisni krug, nakon koga će biti objavljena preostala slobodna mesta u srednjim školama.

Tags:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *