Višnje iz pomoravskog regiona i na stranom tržištu

Berba višanja u pomoravskom regionu privodi se kraju i voćari već svode račune da li će i koliko zaraditi ove godine. Otkupnom cenom su uglavnom zadovoljni i kažu da je mnogo bolja nego prošle godine.

Iako je aprilski mraz umanjio rod za 30 do 40 odsto voćari u pomoravskom kraju ipak su zadovoljni ovogodišnjim rodom višnje. Lepomir Ivanović iz Siokovca kod Jagodine sa plantaže od hektar i po ubraće oko 15 tona. Zadovoljan je i otkupnom cenom od 60 dinara za drugu i 80 dinara za prvu klasu, što je, kako naglašava, dvostruko više nego prošle godine.

“To je dobra cena, da ima nešto i za nas da ostane. Međutim kod nas to varira, jedna godina bude tako, na primer prošle godine cena po kilogramu je bila 40 dinara, što znači da nema stabilnosti na tržištu i nije svaka godina da ima da se zaradi nešto”, objašnjava Lepomir Ivanović, voćar iz Siokovca.

Lepomir već osmi dan bere voćnjak. Posao bi išao brže, ali berača nema dovoljno. Obezbeđuje im hranu, piće, hladovinu u pauzama i plaća ih 12 dinara po ubranom kilogramu.

Violeta Denkić, sezonska radnica navodi da posao dobro ide i dodaje da dnevno može da nabere između 150 i 160 kilograma.

Meštanka Deonice, Dragica Stevanović ističe da bere višnje zato što voli taj posao.

“Mene niko ne tera, sama sam došla da berem višnje jer volim da radim. Gazda je dobar, dobro plaća”, kaže Stevanovićeva.

Otkupljivača višanja u Jagodini i okolini nema pa su voćari iz ovog kraja prinuđeni da rod odvoze dalje, u Levač. Višnje prve klase uglavnom odlaze u izvoz. Isplata je petnaestak dana po predaji roda, a kada se saberu svi troškovi ostaće i nešto viška tek da se pokrije gubitak od prošle godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *