DETE OD TRI MESECA NE MOŽE DA DOBIJE ODŠTETU ZATO ŠTO ZA ĐENERALI ISTO NE OSEĆA BOL?!

U Trećem osnovnom sudu u Beogradu 18. septembra biće nastavljeno suđenje u postupku koji porodica Miletić vodi protiv osiguravajuće kuće Đenerali osiguranje za neisplaćenu odštetu za bebu koja je sa svega tri meseca povređena u saobraćajnoj nezgodi 2014. godine.

Saobraćajna nezgoda u kojoj je, tada tromesečna devojčica, povređena dogodila se 13. juna 2014. godine oko osam sati na putu Smederevo – Beograd, u Brestoviku, u Grockoj. Do nje je došlo kada je automobil “reno megan” prešao u suprotnu traku i zakucao se u “fijat” u kojem je bila porodica Miletić, koja je putovala ka Beogradu.

U ovoj saobraćajki, bebin otac Nemanja Miletić teže je povređen, dok je majka Ivana imala lakše telesne povrede. Beba, koja je sve vreme plakala, primljena je u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, odakle je puštena posle tri dana. Konstatovano je nagnječenje glave.

Miletići se odmah obratili osguravajućoj kući radi naknade nematerijalne štete, ali su od Đenerali osiguranja dobili odgovor da za bebu ne mogu da isplate naknadu, jer ona nije pretrpela strah i da stepen povrede ne opravdava pravo na naknadu.

Zbog toga su pre dve godine tužili ovu kompaniju, a novo suđenje je zakazano za septembar. Posle odluke Đenerali osiguranja da ne isplate štetu za dete, što su ponovili i na sud, novi šok je usledio kada je stiglo mišljenje veštaka, neuropsihijatra Miodraga Blagojevića da dete od tri meseca ne može da trpi bolove i oseti strah.

                                               Nagnječenje glave

Ipak, u međuvremenu je angažovan drugi veštak primarijus Dragomir Branković, čiji su rezultati suprotni, odnosno govore da dete u tom uzrastu i te kako može da trpi bolove.

 

Nebojša Perović, advokat porodice Miletić,  koji podseća da dete ima nagnječenja, ali i da je nakon ove saobraćajne nezgode ova beba od svega tri meseca prestala da doji, kaže za Telegraf.rs da mu je žao što sudskim putem mora da se ostvaruje pravo za bebe koje pretrpe bol i strah u saobraćajnoj nezgodi.

Ističe da se uplašio kada je pročitao odluku Đenerali osiguranja:

– Strašno sam se uplašio razmišljajući u kom smeru ide čovečanstvo kada jedan život i beba, i osećanja bebe faktički ne postoje – ističe advokat porodice Miletić i poziva osiguravajuće kuće da ispune dužnost i obavezu koja im je propisana zakonom i zbog koje postoje:

Osiguravajuća društva ne postoje da bi novac zarađivale već da bi nejakog zaštitile.  

 

Beba nema receptore za bol?

Sa druge strane, u Đenerali osiguranju se, na naše pitanje zašto nisu isplatili naknadu za ovu bebu, pozivaju na mišljenje struke, odnosno neuropsihijatre, i napominju da će početi da je isplaćuju deci od tri meseca kada medicinska nauka to učini opravdanim.

– Nažalost, uz svo saosećanje sa problemima porodice Miletić, moramo da istaknemo da su stručnjaci neuropsihijatrijske struke ti koji su stava da beba starosti tri meseca nema razvijene receptore za bol i ne može da oseti bol i takav njihov naučni i stručni stav se pošuje u praksi ne samo osiguravajućih kuća u Srbiji već i u praksi naših sudova – tvrde u Đenerali osiguranju.

U njemu podsećaju da je i u sudskom sporu koji je porodica Miletić pokrenula protiv njih sudski veštak potvrdio navedeni vladajući stav medicinske nauke.

– Đenerali osiguranje kao kompanijakoja izdvaja velika sredstva za humanitarne svrhe, posebno za pomoć deci, biće prva koja će početi da isplaćuje ovaj vid štete zbog prertpljenog straha bebama starosti tri meseca čim medicinska nauka to učini opravdanim i zakonitim – stoji u odgovoru ove kompanije koji je dostavljen našoj redakciji.

Odšteta za bebu trebalo bi da iznosi oko 100.000 dinara.

 

Redakcija Info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *