USKORO PREKID ŠTRAJKA U “GOŠI”: RADNICI ĆE SE VRATITI U POGONE POD OVOM USLOVOM!

Radnici fabrike železničkih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, koji štrajkuju već 43 dana, uskoro bi trebalo da se vrate u pogone na osnovu dogovora koji je u sredu postignut između bivših vlasnika fabrike i predstavnika Vlade Srbije, piše Politika.

Radnicima bi već danas trebalo da bude uplaćeno po 65 000 dinara, a dodatnih 25. 000 po zaposlenom za nedelju dana, navodi list.

Razlika do 650.000 ili 700.000, koliko se duguje svakom radniku, trebalo bi da bude isplaćena na 16 mesečnih rata počev od 1. juna.

Prema saznanjima, država se navodno obavezala da radnicima “Goše” poveže radni staž s tim sto će vlasnici fabrike hipotekom od pet miliona evra garantovati isplatu duga za penziono i socijalno u narednih pet godina, na koliko im je odobren reprogram.

 

To je potvrdio i predsednik Štrajkačkog odbora “Goše” Milan Vujičić.

– U fabriku je juče kao izaslanik Vladimira Pora, vlasnika slovačke “ŽOS Trnava” došao izvesni Zoran Terzić koji se predstavio kao njihov predstavnik za istočnu Evropu. Kazao nam je da dolazi iz Vlade Srbije gde je postigao ovakav dogovor sa ministrimaAleksandrom Vulinom i Goranom Kneževićem. Kad nam legne prvih 65.000 dinara i kad vidimo sve papire koji su potpisani u vezi sa ovim dogovorom počećemo da radimo. U suprotnom nastavljamo štrajk – kaže Vujičić.

Politika napominje da je “ŽOS Trnava” više nije vlasnik “Goše”, jer su fabriku nedavno prodali kiparskoj kompaniji “Lisnart holding limited” za 4,2 miliona evra.

Vujičić potvrđuje da Vladimir Por više nije gazda, ali da salje svoje izaslanike na razgovor, što prema njegovom misljenju znači da su novi vlasnici u stvari stari, a da je sve fiktivno prebaceno na kiparsku firmu. Dodaje da je radnicima najbitnije da dobiju zarađeni novac i radni staz.

Radnici “Goše” štrajkuju od 27. marta, jer im se duguje između 15 i 20 zarada, a radni staž im nije uplaćivan od 2014. godine, dok je firma u blokadi od 2013. godine. Nedavno su od Vlade Srbije dobili jednokratnu pomoć od 60. 000 dinara.

Slovačka firma pre prodaje fabrike državi Srbiji dugovala je oko četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa, samim radnicima duguje se oko 1,8 miliona evra za zarade, a dobavljačima više od milion evra.

 

Redakcija Info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *