SRPSKA DIJASPORA U AUSTRIJI VAŽNA SPONA IZMEĐU DVE ZEMLJE

Državni sekretar Ivica Tončev razgovarao je u subotu, 25. marta sa liderom Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc-Кristijan Štraheom.

Tokom razgovora dvojica sagovornika su istakli značaj partnerstva dveju država sa posebnim akcentom na sadašnju privrednu saradnju i mogućnosti njenog jačanja. Istaknuto je da Srbija može da pruži veoma povoljne uslove za nova ulaganja iz Austrije koja je, inače, vodeći investitor u srpsku privredu. Posebna pažnja je posvećena mogućnostima za austrijska ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu industriju i ekološke projekte.Istaknut je i značaj i uloga srpske dijaspore u Austriji koju obojica sagovornika prepoznaju kao važnu sponu između dve zemlje.

Sa Hajnc-Кristijan Štraheom u Beograd su doputovali i zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus i šef njegovog kabineta Кonstantin Dobrilović.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče se, takođe, sastao sa predsednikom Slobodarske partije Austrije Hajnc-Кristijan Štraheom.

Dvojica sagovornika su razgovarali o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije sa posebnim osvrtom na mogućnosti jačanja privredne saradnje. Кonstatovali su da su srpski i austrijski narod povezani na brojne načine i da u Austriji živi velika srpska zajednica.

Hajnc-Кristijan Štrahe je naglasio da Slobodarska partija podržava teritorijalni integritet Republike Srbije i da se zalaže za punu integraciju Srbije u Evropsku uniju. Istakao je i da „bez Srbije i Srba nema mira na ovim prostorima“.

Razgovarano je i o konkretnim mogućnostima za jačanje privredne saradnje, regionalnoj bezbednosti i migrantskoj krizi sa kojom se suočavaju obe države. Današnjem sastanku je prisustvovao i Johan Gudenus, zamenik gradonačelnika Beča.

 

Redakcija info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *