VUČIĆ DOPUTUVAO U SARAJEVO GDE DANAS UČESTVUJE NA SASTANKU PREMIJERA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

Autoput Niš-Priština jedan je od ključnih projekata, između ostalog i zbog izuzetne zainteresovanosti nemačke kancelarke Angele Merkel za njega.

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić doputovao je u Sarajevo gde danas učestvuje na sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana. Jedna od glavnih tema samita biće izgradnja autoputa od Niša do Prištine.

Autoput Niš-Priština jedan je od ključnih projekata, između ostalog i zbog izuzetne zainteresovanosti nemačke kancelarke Angele Merkel za njega.

Učesnici samita bi trebalo da bolje usklade razvojne principe vlada iz regiona i sektorske prioritete donatora sa prioritetima utvrđenim u strategiji Jugoistočna Evropa 2020.

Cilj skupa je i da se omogući da region ostvari najviše koristi od raspoloživih finansijskih sredstava, saopštio je Savet za regionalnu saradnju kojim predsedava Goran Svilanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Pozvali smo sve one koji u regionu finansijski intervenišu na bilo koji način, bilo u ime vlada ili agencija, da se zajedno sa predstavnicima vlada regiona utvrdi gde je i koja vrsta podrške je potrebna – rekao je Svilanović.

Prema njegovim rečima, reč je o sastanku donatora i predstavnika vlada regiona, kako bi se razgovaralo o tome gde su i za koje oblasti sredstva potrebna.

On je rekao da će premijeri zemalja regiona danas u Sarajevu razgovarati o regionalnoj saradnji, a da je već postignut dogovor da ekonomski savetnici premijera, zajedno sa Savetom, pripreme dokument za konferenciju u Trstu, koja treba da se održi u julu ove godine, kao višegodišnji plan rada, sa preciznim datumima, u kojoj oblasti i kada će se postići određena vrsta integracije.

– Sve to će se raditi u kontekstu nacionalnog ekonomskog razvoja i u kontekstu pridruživanja svake zemlje regiona EU – kazao je Svilanović.

U Trstu, 12. jula, u okviru Berlinskog procesa biće održan novi samit lidera Zapadnog Balkana na kojem učestvuju premijeri i ministri spoljnih poslova i ekonomije.

Domaćin današnjeg sastanka je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, a prisustvovaće mu i evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han, kao i predstavnik Vlade Italije, naredne zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Zvizdić je uoči skupa potvrdio da će glavne teme biti regionalni projekti i povezivanje, i precizirao da će biti reči o transportnoj i energetskoj infrastrukturi.

– Zajedno sa predstavnicima EU ići ćemo na jačanje regulatornog okvira i na formiranje jedinstvenog tržišta od prostora Zapadnog Balkana, kako bismo imali bolje kapacitete i ambijent za privlačenje stranih investicija – objasnio je on.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vučić je posle razgovora sa Merkel potvrdio da ga je kancelarka zamolila da prenese određene poruke Hanu, koje se, kako je rekao, tiču “razvoja različitih projekata o kojima smo pričali i sa BiH, i sa Prištinom i sa Albanijom…”.

Dopala joj se, primetio je, njegova inicijativa za formiranje regionalne carinske unije. Merkel želi da Srbija aktivnije uđe u realizaciju autoputa Niš-Priština, a da komesar Han to dogovori u četvrtak u Sarajevu sa ostalim premijerima.

Premijer Vučić je juče po dolasku u Sarajevo poručio da je važno da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, kao i da će se danas razgovarati o konkretnim stvarima, uz želju da se vidi što više konkretnih projekata. Vučić je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač, a dodao je i postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

Ovo je inače prva poseta premijera Srbije Sarajevu, nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev dela Bošnjaka, koji je inicirao lider SDA Bakir Izetbegović, o reviziji presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, iz 2007.

Iako je ova poseta označena kao visokorizična, Vučić je nije dovodio u pitanje.

Han ističe za “Politiku” da nema sumnje da će viši stepen ekonomske integracije učiniti zapadni Balkan atraktivnijim i konkurentnijim.

Komesar za proširenje smatra da bi države ovog dela Evrope, koji je na putu ka članstvu u EU, trebalo da usklade svoj trgovinski sistem i uklone sve interne barijere kako bi se poboljšali kretanje kapitala i radne snage, trgovina robom i uslugama, što su osnovne četiri slobode zajedničkog tržišta.

Berlinski proces pokrenut je, upravo na inicijativu kancelarke Merkel, 2014. s ciljem jačeg povezivanja država Zapadnog Balkana i nekih od uticajnih članica EU-a, s prvenstvenim ciljem poboljšanja regionalne saradnje na planu infrastrukture i ekonomije.

Jedan od ključnih akcenata Berlinske konferencije je da ciljeve treba realizovati putem jasno utvrđenih regionalnih projekata, koji bi bili realizovani u preciziranim vremenskim rokovima a uz finansijsku pomoć Evropske komisije i država članica EU.

 

Redakcija Info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *