Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju izložbe „Expo – Russia Serbia 2017“

„Poštovane dame i gospodo, Dragi prijatelji

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim na otvaranju ovog značajnog privrednog skupa koji se sada već tradicionalno, po četvrti put, održava u Beogradu i da poželim dobrodošlicu našim ruskim partnerima.

Posebno bih želeo da istaknem interes Republike Srbije za dalji razvoj sveukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom, na temelju strateškog partnerstva i opredeljenosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

U ime Vlade Republike Srbije i u svojstvu kopredsednika srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju izražavam snažnu i nedvosmislenu podršku svim zajedničkim naporima usmerenim na dalje unapređenje i diverzifikaciju privredne saradnje. Manifestacije ovog tipa pružaju priliku za susret i dijalog predstavnika državnog i privrednog sektora naših dveju zemalja i doprinose stvaranju još povoljnijeg ambijenta za ekonomsku saradnju i investicije.

Dosadašnja istorija bogatih i uzajamno prožetih odnosa Republike Srbije i Ruske Federacije svedoči o obostranom interesu i potrebi bliske saradnje u različitim oblastima, što jasno definiše pravce budućeg delovanja i daje zamajac korišćenju svih mogućnosti za još dinamičniju ekonomsku saradnju. Važan momenat u kreiranju stimulativnog poslovnog okvira je institucionalna podrška, koja je nesumnjiva i sa srpske i sa ruske strane, a podrazumeva sve nivoe državnih i privrednih struktura.

Veliko mi je zadovoljstvo da potvrdim, ono što je svima vama dobro poznato, da se trgovinsko-ekonomski odnosi naše dve zemlje razvijaju i obogaćuju novim sadržajima, uprkos objektivnim teškoćama i izazovima na međunarodnom planu. Zainteresovani smo za nastavak svih pozitivnih trendova, želeći da sa Ruskom Federacijom unapredimo energetsku saradnju, povećamo obim robne razmene (u 2016. je iznosila 2,086 milijarde evra) i proširimo strukturu roba koje su u njoj zastupljene, kao i da do kraja završimo stare i započnemo nove infrastrukturne projekte.

Očekujemo da ćemo u predstojećem periodu zabeležiti ne samo rast investicione saradnje, već i rast izvoza iz Srbije u Rusiju, da će biti iskorišćeni svi potencijali koje srpska privreda ima, naročito u oblasti turizma i auto-industrije, pored tradicionalnog izvoza građevinskog materijala, nameštaja i poljoprivrednih proizvoda.

Ohrabrujemo ruske partnere i domaće privrednike da u većoj meri koriste pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje. Prisustvo i rezultati ruskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu u bankarskom sektoru, energetici, železničkoj infrastrukturi i drugim oblastima, daju solidnu osnovu ruskim investitorima za aktivniji nastup u povoljnom poslovnom okruženju.

Uveren sam da će na današnjem skupu još jednom biti potvrđeni dobri poslovni kontakti između privrednika Srbije i Rusije i da će ova izložba dati značajan impuls intenzivnijoj privredno-ekonomskoj saradnji, kao i jačanju ukupne bilateralne saradnje između naše dve prijateljske zemlje.

Iskoristio bih priliku da još jednom naglasim opredeljenost Vlade Republike Srbije za razvoj sveukupne privredne saradnje sa Ruskom Federacijom i uverenje da će rezultat ovakve i sličnih manifestacija biti ostvarivanje konkretnih poslovnih aranžmana.

Zahvaljujem organizatorima na pozivu i želim vam svima uspešan rad!“

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *