KNJIŽEVNO TAKMIČENJE U LEPOM GOVORU

I ove godine “Prijatelji dece” grada Čačka organizovaće takmičenje u lepom govoru. Ovo takmičenje nije u Kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali je veoma značajno, jer podstiče govornu kulturu učenika i ljubav prema književnosti.

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” i Odbor Disovog proleća pozivaju učenike srednjih škola da prijave učešće na takmičenju u lepom govoru i za tu priliku spreme odlomak iz čuvenog Disovog govora koji je pročitan na humanitarnom koncertu u korist francuskog i srpskog Crvenog krsta, 24. avgusta 1916. godine u izbegličkoj koloniji Pti Dal na Lamanšu.

Pobednike takmičenja očekuju nagrade i učešće na završnoj svečanosti ovogodišnjeg “Disovog proleća”.

Takmičenje će se održati na opštinskom/gradskom i na okružnom nivou, ukoliko škole sa teritorije Ivanjice, Lučana i Gornjeg Milanovca prihvate organizaciju ovog takmičenja.

Za učenike škola sa teritorije Čačka, domaćin takmičenja je OŠ “Milica Pavlović”, a takmičenje će se održati 8. aprila u 10:00 časova. Biće formirana dva stručna žirija i takmičenje će za sve uzrasne grupe početi istovremeno.Novine u odnosu na prethodnu školsku godinu odnose se na takmičenje učenika pete uzrasne grupe (učenici gimnazija i srednjih stručnih škola).

U dogovoru sa Gradskom bibliotekom “Vladislav Petković Dis” iz Čačka i Odborom “Disovog proleća” odlučeno je da učenici pete uzrasne grupe za takmičenje pripremaju odlomke Disovog govora (do tri minuta govora). Najuspešniji učenici će učestvovati u završnoj svečanosti ovogodišnjeg “Disovog proleća” i biće nagrađeni.

Prijavu učešća na ovom takmičenju potrebno je poslati na mail: bibliotekamilicapavlovic@gmail.com do 1 aprila. 

Prijava treba da sadrži sledeće podatke: ime i prezime učenika, školu i razred, odnosno uzrasnu kategoriju, ime i prezime nastavnika (mentora) naslov teksta koji se govori i autora teksta.

Redakcija info24.rs