VUČIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje dodatni priliv stranih investicija u Srbiju, ali da je za to potrebna i politička stabilnost u regionu. Najveći problem u zemlji je mali broj zaposlenih u privatnom sektoru, koji izdržava sve ostale, rekao je na drugom danu Kopaonik Biznis foruma premijer Aleksandar Vučić.

“Potrebna nam je ne samo unutrašnja politička stabilnost, već i u regionu i daćemo sve od sebe, koliko je do nas, da to bude obezbeđeno. Potrebna nam je politička stabilnost u regionu i daćemo sve od sebe da to bude obezbeđeno. Ne odgovara nam trvenje na Zapadnom Balkanu. To je jedan od razloga što ću da idem u Sarajevo iako mi se ne ide posle ove tužbe za genocid, ali je bolje razgovarati” – dodao je.

O merama fiskalne konsolidacije u koje je Srbija ušla rekao je da nikada nisu popularne. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ovoj godini očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke za još deset do 15 mesta.

To je bilo jedino rešenje da nam se javni dug koji je porastao sa 28 na 56 odsto da ga zaustavimo jer su dolazile obaveze za pokriće koje nismo imali. Krenuli smo u reforme na popravljanje poslovnog okruženja zato smo i napredovali na Duing biznis listi Svetske banke što je značajno za dolazak investitora u našu zemlju – poručio je Vučić.Premijer najveći problem ne vidi u restruktuiranju preduzeća, već što je samo 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru. Oni, kako kaže, izdržavaju penzionere i javni sektor.Rast bruto domaćeg proizvoda je, kako Vučić smatra, naš drugi problem.

“Imamo izvanredan suficit u budžetu od 11,6 milijardi, manji od planiranog. Imamo dve i po milijarde manje, ali taj novac je otišao na ministarstva koja svaki put traže sve više” – istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, najveće rezultate smo napravili u infrastrukturi, pogotovo u brzini izdavanja dozvola. Danas ima 502 gradilišta umesto nekadašnjih 46. Postajemo grad kranova i to želimo za Niš, Leskovac i sve naše gradove.

“Previše je posla za naše građevinske firme. Već 20 godina imamo isti problem. Oni uzmu novac unapred da pokriju ranije troškove, a onda deonica kasni najmanje godinu dana. Mlladen Šarčević je veoma vredan čovek, ali ne može da postigne sve što bi želeo, ni sve što bismo želeli. I dalje imamo 20 odsto više nastavnog osoblja jer nismo u stanju da sebi objasnimo da nije normalno da postoji škola sa jednim učenikom i da su to veliki troškovi.  Kad hoćemo u racionalizaciju, onda svi skaču zašto zatvaramo škole.Promena sistema obrazovanja je preko potrebna”.

Premijer se osvrnuo i na primanja za koja je pomenuo da želi da ih poveća kako bi privukao strane investicije.

“Uveren sam da će biti prostora za značanije povećanje plata i penzija. Ićićemo na smanjivanje opterećenja na zarade, ali ne tako dramatično kao što mnogi misle. Podsticaćemo time zaposlenost ljudi”.

On očekuje da će u martu prosečna plata biti 393-394 evra, ali posle povećanja u javnom sektoru i minimalnih zarada.Govorio je o značajnom povećanju broja turista. Beograd je, kako je izneo, ugostio milion turista, a Srbiji doneo 2,5 miliona. Vučić očekuje da za dve godine taj broj pređe pet miliona.Ključni cilj u narednom periodu je povećanje preduzetničkog duha i obezbeđivanje rasta, rekao je na konferenciji nakon obraćanja na forumu.

Na pitanje kako je protekao sinoćni razgovor sa Hašimom Tačijem  je rekao:

“Razgovori su pristojni, ne laki, nismo se saglasili oko stvaranja vojske Kosova. Očekujem pomoć SAD, Ruske federcije i Evropske unije. To je suprotno rezoluciji 12/44, ali čak i Kosovskom ustavu.O strukturnim izazovima je rekao da se ne slaže sa viđenjem MMF-a i Svetske banke, jer su oni lakši nego što su bili i naveo kao primer “Petrohemiju.”

Pemijer je rekao da je najveći problem nedostatak preduzetničkog duha i nezaposlenost.”Ljudi misle da neko treba da pozvoni na vrata i kaže. “Čeka vas posao u državnoj službi” – kazao je Vučić.Odgovarajući na pitanje novinara o dugovima RTB Bora, rekao je:

“Plašim se da su dugovi RTB Bora prema državi i za uzimanje kredita prešli milijardu. U Boru je potrebno otvaranje rudnika Majdanpek, otvaranje Cerova i dodatno ulaganje u borsku jamu. U ovom trenutku možemo samo u Majdanpek da uložimo, ali nemamo dovojno za Cerovo koje je ključni problem” – objasnio je prvi čovek Vlade.

On veruje da ćemo proći i sedmu reviziju aranžmana sa MMF-om. Takođe je najavio da će Parlament da zaseda od aprila jer ima puno posla.

Redakcija info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *