U BEOGRADU ODRŽAN OSMOMARTOVSKI MARŠ

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena – 8. mart, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, a u Srbiji će tim povodom biti održano više manifestacija i skupova žena.Nekoliko nevladinih organizacija održalo je danas u Beogradu, povodom Međunarodnog dana Žena “Osmomartovski marš”, tokom kojeg su pozivali na ravnopravnost polova, solidarnost, osudu rasizma i homofobije.

Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležen je nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na položaj, prava, dostignuća i mogućnosti žena. Postoji li u Srbiji i dalje podela na muške i ženske poslove, i da li je zaživela rodna ravnopravnost?

Pre više od sto godina žene su se za svoja radnička prava borile na ulicama Čikaga. I danas u Beogradu bile su na istom mestu. Pod sloganom “Za radna prava žena i socijalnu pravdu” marširale su od Trga republike do Slavije.

Učesnici su nosili parole “Za ravnopravnost”, “Za dostojanstven rad”, “Stop nasilju”, i uzvikivali “Za dostojanstven rad a ne glad”, “Za pravdu”, i druge.

Učesnice protesta su saopštile i statističke podatke koji pokazuju da su zarade žena 11 odsto niže od zarada muškaraca, da tek 17 odsto vlasništva nad poljoprivrednom imovinom pripada ženama.

Rečeno je i da je broj zaposlenih žena za 14 odsto manji od broja zaposlenih muškaraca, kao i da u obavljanju kućnih poslova žene provode četiri sata duže nego muškarci.

Tokom protesta je navedeno i da je prošle godine oko 12.000 žena pozvalo SOS telefone ženskih grupa u Srbiji, od čega 83 u Kruševcu, da zatraži pomoć zbog nasilja kojem su izložene.

Učesnici protesta su podsetili i da je 2015. godine 35 žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju, a da je u Kruševcu nedavno ubijena mlada Romkinja.

Na jednoj od parola, koje su na današnjem protestu nosile učesnice, pisalo je “Nećemo poklone, nećemo cveće – hoćemo plate veće”.

Učesnici su uzvikivali i parole koje su bile okačene na radne kecelje učesnica, puštane su odabrane pesme sa razglasa, a sugrađankama su deljeni pamfleti i bombone.

Redakcija info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *