SRBIJA DVA KORAKA BLIŽA CILJU

Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU. Reč je o poglavlju 20, koje obuhvata preduzetništvo i industrijsku politiku i poglavlju 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje. Na istom sastanku, kako saznaje Tanjug, odmah je privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajdnički EU kriterijumi neophodni za usklađivanje, a samim tim ni merila za zatvaranje poglavlja.

U pitanju je peta po redu Međuvladina konferencija, a naša zemlja je u dosadašnjem toku pregovora o članstvu sa EU otvorila osam i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja.

Delegaciju Srbije na današnjoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu predvodila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ispred Evropske komisije sastanku prisustvovali su komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a domaćin sastanka ispred Saveta EU je potpredsednik vlade i ministra za evropske poslove Malte Luis Grek.

Iako slovi za jedno od lakših poglavlja, poglavlje 26 bilo je blokirano sve do početka ove godine zbog primedbi Hrvatske na udžbenike na maternjem jeziku manjina.

Zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 20 zemlje članice EU dale su Srbiji sredinom februara pošto su od Evropske službe za spolje poslove dobile izveštaj o napretku u procesu dijalogu Beograda i Prištine.

Redakcija info24.rs