U ZATVOR 6 DANA AKO NEMATE BUS PLUS

Prekršajne naloge, po svemu sudeći, počeli su da izdaju i kontrolori Busplusa, i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca.

Sandri R. su kontrolori pre nekoliko dana tražili kartu čim je ušla u autobus na liniji 94, kod bolnice “Dragiša Mišović”. Nije stigla da očita kartu, pa su joj kontrolori zatražili lična dokumenta. Međutim, umesto da je pitaju da li želi da plati doplatnu kartu, Sandra je dobila prekršajni nalog od 6.000 dinara i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca.

Na nalogu koji izgleda poput računa u supermarketu navedeno je: “Prekršaj je otkriven: Uvidom u službenu evidenciju kontrolora“.

Tu su i ime, prezime i službeni broj kontrolora, kao i ime i prezime komunalnog policajca koji je na nalog stavio svoj elektronski potpis.

Ovo je prva kazna koju sam dobila jer redovno plaćam prevoz. Zatražili su mi ličnu kartu, a onda su mi dali taj papir na kojem piše da moram da platim 6.000 dinara. Nisu mi ponudili da na licu mesta platim 2.000 dinara” – rekla je Sandra.

Najave da će kontrolori izdavati prekršaje naloge tako što će podatke o putnicima preko svojih Busplus aparata elektronski slati Komunalnoj policiji postojale su još od septembra prošle godine, kada je usvojena izmena Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada.

Ta odredba odluke se, međutim, u praksi nije primenjivala, ali čini se da je Sandra dobila upravo takvu vrstu kazne.

Na ovaj način, pisanjem prekršajnih naloga, pooštrava se borba protiv švercera. U slučaju da lice zatečeno bez karte odbije da kasnije plati 6.000 dinara, mogao bi da završi čak i u zatvoru. Po zakonu o prekršajima sud može kaznu zameniti kaznom zatvora i to što za svakih započetih 1.000 dinara zamenjuje jedan dan zatvora.

Dakle, ako neko ne plati kaznu jer nije imao kartu u vozilima javnog gradskog prevoza, mogao bi da provede i šest dana u zatvoru.

Kontrolori mogu da izdaju doplatnu kartu od 2.000 dinara ili da štampaju prekršajni nalog koji formalno popunjava Komunalna policija. Cena kazne je 6.000 dinara, uz popust za plaćanje u roku od sedam dana.

Redakcija info24.rs