Ministar Đorđević na konferenciji „Finansiranje bezbednosti za 21. vek“

Ministar odbrane Zoran Đorđević danas je na konferenciji „Finansiranje bezbednosti za 21. vek“ govorio na prvom panelu pod nazivom „Pametna odbrana: kako da sa malo postignemo više“.

Na skupu u hotelu Zira, organizator, Beogradski centar za bezbednosnu politiku okupio je relevantne sagovornike iz institucija sektora bezbednosti, nezavisnih regulatornih tela, međunarodne stručnjake i predstavnike civilnog društva.

Nakon uvodnog obraćanja šefa Odseka za pravdu, unutrašnje poslove i socijalnu inkluziju Delegacije EU u Srbiji Nikolasa Bizela, i Predraga Petrovića, izvršnog direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ministar Đorđević razgovarao je sa Katarinom Đokić, iz  Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, o tome kako se Ministarstvo odbrane prilagodilo promenama budžeta poslednjih godina, na koji način Srbija održava i unapređuje odbrambene sposobnosti, kao i o prioritetima razvoja sistema odbrane.Govoreći o načinu na koji se obezbeđuju uštede u Ministarstvu odbrane, ministar je spomenuo jeftinije i zajedničke nabavke, koje se obavljaju sa drugim institucijama, i koje obezbeđuju povoljniju cenu ali je posebno istakao veću kontrolu i transparentno trošenje budžetskih sredstava.

Kad je reč o mehanizmima kontrole trošenja novca u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije danas, ministar Đorđević je spomenuo da se sa više instanci nadgleda i kontroliše svaka javna nabavka te da su uštede realnost do koje je došlo strogim poštovanjem procedura ali i podizanjem integriteta, a da su kontrole revizora nedvosmisleno pokazale da se sve radi u skladu sa zakonom.

– Upravo radi toga, Ministarstvo odbrane uzima se kao primer dobre prakse, a isto je i kad je reč o planiranju, istakao je ministar Đorđević, i, odgovarajući na pitanja budućnosti razvoja projekta „supergaleb g-4“, najavio razvoj i drugih sredstava, uz tri kapitalna projekta koji su u planu za ovu godinu.Odgovarajući na pitanje šta očekuje od novih strateških dokumenata u sistemu odbrane, koji su u fazi izrade, ministar Đorđević je rekao da se time bavi interresorna komisija, na bazi iskazanih potreba sistema odbrane, nakon čega sledi čitava procedura, uključujući i javnu raspravu i odluku Vlade, posle koje će dokumenti dobiti svoju konačnu formu.

– Kao ministar mogu da govorim o tome šta nam je plan za naredne dve godine, a to je opremanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i Vojske novim artiljerijskim oružjem i oruđem, uglavnom domaće proizvodnje. Tu su „nora“, „lazar“, „morava“, a imamo i nova sredstva koja treba da prođu proceduru u Tehničkom opitnom centru – rekao je ministar i podsetio na planove o opremanju 1500 vojnika, koji će imati najsavremeniju opremu za  brzo reagovanje.

Ministar je podsetio i da je tokom 2016. godine u namensku industriju država uložila 46 miliona evra, i da se efekti po srpsku ekonomiju pomno prate, a da je najveći među njima porast izvoza, koji bi, u narednih 5 do 6 godina, mogao da premaši iznos od milijardu evra.Drugi panel današnje konferencije bio je fokusiran na rizične i neefikasne nabavke u sektoru bezbednosti i posledice koje takve nabavke imaju na funkcionisanje bezbednosnih institucija, prava svojih zaposlenih i sigurnost građana. Cilj razgovora bio je obezbeđivanje preporuka za postizanje pametnih nabavki u sektoru bezbednosti do 2020. godine, dok je rasprava na trećem panelu bila posvećena lošoj praksi nabavke privatnog obezbeđenja od strane javnih institucija u Srbiji.

Današnji skup je realizovan kao završna konferencija projekta „PRO-CURE: Jačanje civilnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti”, koji sprovode BCBP i Društvo protiv korupcije uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

Redakcija info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *