DALJE UNAPREĐENJE SARADNJE SA SAD

Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot razgovarali su o nastavku uspostavljene i razvoju buduće saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Sagovornici su konstatovali da je bilateralna vojna saradnja jedan od najrazvijenijih segmenta međusobnih odnosa Srbije i SAD, te je istovremeno, kako je naglasio ministar Đorđević, bilateralna saradnja Vojske Srbije najobimnija upravo sa Oružanim snagama SAD.

„Veliki broj zajedničkih vežbi koje imamo, na poligonima u SR Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i naravno u Srbiji na najbolji način oslikavaju svu razgranatost i uspešnost naše saradnje“, rekao je Đorđević i istakao da sve vežbe značajno utiču na unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Slična dinamika očekuje se i u ovoj godini, kada je planirano više od 120 zajedničkih aktivnosti, uz šta treba dodati i različite oblike školovanja i usavršavanja naših pripadnika u organizaciji SAD.Kao jedan od bitnih momenata saradnje dveju zemalja pomenut je program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohajo, a jedan od projekata koji je pokrenut 2015. godine je i razvoj sposobnosti nominovane inžinjerijske čete Vojske Srbije za učešće u mirovnim operacijama, dok zajedničko medicinsko angažovanje predstavlja jednu od najbitnijih oblasti saradnje koja će se razvijati u narednom periodu.

Ministar Đorđević je takođe pomenuo projekat razvoja baze „Jug“, kao jedan od prioriteta koji su MO i VS postavili u međunarodnoj vojnoj saradnji.

Đorđević je istakao da Srbija nastavlja da vodi izbalansiranu politiku odbrane, neprestano radeći na unapređenju i daljem razvoju odnosa u toj oblasti sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima. Isto tako, kada je regionalna bezbednosna saradnja u pitanju, istakao je značaj te saradnje uz konstataciju da će Srbija nastaviti da unapređuje aktivnosti u tom pravcu, ali i da od drugih očekuje pozitivan pristup.

Redakcija info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *