IVICA DAČIĆ NA SASTANKU “ZAPADNO-BALKANSKE ŠESTORKE”

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvuje danas na ministarskom sastanku „Zapadno-balkanske šestorke”, koji se održava u Skoplju:

“U Skoplju je danas održan sastanak ministara spoljih poslova i energetike u okviru inicijative koja se u okviru Berlinskog procesa odvija na raznim poljima,a reč je o Zapadnom Balkanu, u sklopu priprema samita koji će biti održan 12. jula u Trstu. Кada je reč o ministrima spoljnih poslova, dogovoreno je da se na svakih 6 meseci održavaju redovni sastanci i da se tu razmatraju sva otvorena pitanja. Takođe je dogovoreno da se traže zajednički interesi, a da svi zajedno insistiramo na bližem ekonomskom povezivanju čitavog ovog regiona i da kao region tražimo i zajedničke interese i u razgovoru sa drugim zemljama i organizacijama kao što je EU. U u tom smislu jesmo zainteresovani za sudbinu Berlinskog procesa i šta će biti nakon Samita koji se održava u Italiji, jer je za nas bitno da to budu velike zemlje Evropske unije koje mogu da pomognu u bržoj integraciji Zapadnog balkana u EU. Za sledećeg domaćina se prijavila Velika Britanija, što naravno nije na nama da odlučujemo da li će se to desiti ili ne, imajući u vidu da je Velika Britanija donela odluku da izađe iz EU, ali smo u svakom slučaju zainteresovani da to bude jedan dugoročan proces koji bi omogućio otvoreni put u evropskim integracijama ne samo Srbije nego čitavog regiona, sa rokom koji bi bio privlačan za čitav naš region.

Sve u svemu, u uslovima raznih izazova na globalnom, bilaterapnom i na regionalnom planu veoma je bitno da se sastanci dešavaju, da se razgovara i da se dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja i zato je ovaj sastanak ovde u Skoplju bio uspešan,” izjavio je šef srpske diplomatije.

Redakcija info24.rs