SRBIJA – MADAGASKAR – JAČANJE SARADNJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas predsednika Narodne Skupštine Madagaskara Žan Maksa Rakotomamnođija.
U srdačnom razgovoru obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i da datiraju još od sticanja nezavisnosti Madagaskara 1960. godine.
Obostrano je iskazana potreba za intenziviranjem aktivnosti u pravcu kontinuiranog političkog dijaloga kao i zajednički interes za uspostavljanje i dalje jačanje svih vidova bilateralne saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

Ministar Dačić zahvalio se na dosadašnjoj podršci Republike Madagaskar spoljno-političkim prioritetima Republike Srbije i izneo očekivanje da će se ona nastaviti i ubuduće. Izneo je uverenje da ima puno prostora za razvoj bilateralne saradnje, posebno u spoljno-trgovinskoj razmeni, koja je nedovoljna u poređenju sa privrednim mogućnostima dve zemlje.
Predsednik Narodne Skupštine Rakotomamonđi je rekao da su narodi Republike Srbije i Republike Madagaskar bratski, da dele iste vrednosti još iz vremena kada je SFRJ imala vodeću ulogu u Pokretu nesvrstanih zemalja i kada je pomagala oslobodilačke pokrete afričkih zemalja. U pravcu daljeg jačanja ovih odnosa, izneo je predlog o formiranju poslaničke Grupe prijateljstva između Srbije i Madagaskra u parlamentima dve zemlje.

Redakcija info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *