PREŽIVEO JE LOGORE,IZDAJU I KLINIČKU SMRT

Glumac Vlasta Velisavljević ima 90. godina, a u svom životu bio je zatočenik komunističkog i nacističkog logora, doživeo je kliničku smrt i pogrešnu dijagnozu raka, ali i izdaju supruge kojoj nikada nije oprostio.

Doajen srpskog glumišta zaglavio je prvo u nacističkom logoru u Nemačkoj iz kojeg je uspeo da pobegne 1944.

“Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda” – ispričao je Vlasta Velisavljević.

Kao student treće godine Akademije dramskih umetnosti odveden je najpre u zatvor na Banjicu, a potom na Goli otok. Tamo je proveo tri godine.

“Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Ako vas neko u najtežem trenutku izda, ako vas se odrekne, onda ne vredi, gotovo je! Nisam hteo da joj oprostim” – ispričao je glumac koji kaže da su oko njega bile žene koje su pristajale na teške uslove, ali se nisu odricale svojih muževa.

Njegova supruga se nakon svega ponovo udala i sa tim čovekom je otišla u Ameriku. Sa njom ima i ćerku koja je, kada je stasala, zbog teške situacije otišla u Ameriku za majkom gde i danas živi sa njegovim unucima.

Vlasta je tokom života imao tri braka i često je u intervjuima isticao da je treći put najslađe.

Doživeo je i kliničku smrt, a kada se probudio iz kome vratio se na pozorišnu scenu. Pre dve godine onkolog mu je dijagnostikovao rak i rekao da mora da ide na zračenja.

“Odbio sam, nisam hteo da se zračim. Posle silnog ubeđivanja s tim mladim doktorom, na kraju sam ipak pristao da sutradan dođem na još jedan pregled. Sledećeg jutra, tu u hodniku, naleteo sam na njegovog starijeg kolegu, lekara koji me je prepoznao s televizije. Popričali smo, pregledao me je i pogledao nalaz skenera. Vidim, čudi se čovek. Pozvao je kolegu, onda i neku doktorku. „Pa, vi nemate ništa!“, rekao mi na kraju. „Kakav rak?!“ – objasnio je Vlasta.

Redakcija info24.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *