Miladin Suvajdžić svedočio na sudjenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

On je pred Specijalnim sudom ispričao da mu je osuđeni pripadnik “zemunskog klana” Miloš Simović svojevremeno ispričao kako je imao zadatak da ubije ljude koji su ubili Ćuruviju – optužene Miroslava Kuraka i Ratka Romića.

Svedok saradnik tužilaštva za organizovani kriminal za više kriminalnih procesa Miladin Suvajdžić, zvani Ðura Mutavi, svedočio je danas u nastavku suđenja četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

On je pred Specijalnim sudom ispričao da mu je osuđeni pripadnik “zemunskog klana” Miloš Simović svojevremeno ispričao kako je imao zadatak da ubije ljude koji su ubili Ćuruviju – optužene Miroslava Kuraka i Ratka Romića.

Rekao mi je da da su ih pratili, tražili najbolje mesto da ih ubiju, ali se to nije desilo, jer ih je Kurak primetio i pobegao preko Pančevackog mosta – naveo je Suvajdžić, koji je status svedoka saradnika imao u postupku za ubistvo premijera Zorana Ðinđića, zemunskog klana i protiv novosadske grupe “Firma”.

Kasnije im je valjda Dušan Spasojević rekao da su se oni dogovovorili sa Miloradom Ulemekom i da se od akcije odusalo, naveo je Suvajdžić.

On je u Specijalni sud doveden sa tajne lokacije kako bi svedočio u ovom postupku u kojem ima status običnog svedoka.

Na početku svog izlaganja, on je obavestio sudsko veće da se više ne preziva Suvajdžić već Ðurić, kao i da ga trenutno izdržava država Srbija.

Primam platu od države, dobijam je kao svedok-saradnik – odgovorio je svedok na pitanje branioca optuženih, ali nije želeo da kaže o kojoj sumi je reč.

U nastavku suđenja očekuje se da svedoči i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub MiIović koji je u okviru jedinice “Poskok” istraživao ubistvo Slavka Ćuruvije.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Slavka Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Slavko Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *