600 ŠKOLA U ŠTRAJKU UPOZORENJA!

Prosvetari zahtevaju realno, a ne linearno povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i izjednačavanje plata u obrazovanju sa platama u drugim javnim delatnostima.

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavio je da će u ponedeljak stupiti u šrajk upozorenja i da u 600 škola neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i prvi čas u popodnevnoj smeni.

Kako se navodi u saopštenju, štrajk upozorenja biće organizovan zbog neispunjenja obaveza iz Sporazuma koji su Vlada Srbije i sindikati potpisali 2015. godine.

Taj sindikat zahteva “realno, a ne linearno povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i izjednačavanje plata u obrazovanju sa platama u drugim javnim delatnostima i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje se već godinu i po, iako su dogovorene sa sindikatima, nalaze u fioci”.

– Isplata novogodišnje nagrade, izmena Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Članu 22 – da se prizna ukupan minuli rad i da se godišnji procenat za minuli rad sa 0,4 odsto vrati na 0,5 odsto (kao što je u drugim javnim delatnostima – traži taj sindikat.

Redakcija Info24.rs

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *