INFO 24: Potvrđeno, Nela Kuburović novi ministar pravde

Selaković odlazi iz Ministarstva pravde, a Nela Kuburović je VUČIĆEV novi izbor

 

Iznenađenje u Nemanjinoj. Novi kec iz rukava Aleksandra Vučića je Nela Kuburović. Ona će u novoj Vladi biti ministar pravde.

 

757z468_Nela-Kuburovic

Premijer Aleksandar Vučić dugo je tražio ko bi mogao da sedne u Selakovićevu fotelju, a izbor je pao na dosadašnju pomoćnicu ministra za pravosuđe, zaduženu za normativu.

– Reč je o mladoj, perspektivnoj i ambicioznoj osobi. Dosad je bila na mestu Selakovićeve pomoćnice, godinama je u Ministarstvu i poznaje sistem dobro – kaže sagovornik našeg lista.

Kuburovićeva ima samo 34 godine, ali, kako kaže naš izvor, ne manjka joj iskustvo, što je i prelomilo da joj Vučić poveri ovo odgovorno mesto.

– Nela je učestvovala u izradi brojnih zakona koji su rađeni prema evropskim standardima. Bila je u svakodnevnoj komunikaciji sa ministrom i zadaci koji je čekaju za nju neće biti novost.

„INFO 24“ saznaje i da dosadašnji ministar pravde neće biti deo nove Vlade Srbije.

– Selaković nije sklonjen, naprotiv. Premijer je zadovoljan njegovim radom i rezultatima, ali mu je spremio nova zaduženja. Radiće i ubuduće veoma odgovoran posao, ali neće biti deo izvršne vlasti – kaže naš izvor, ne želeći da otkriva detalje.

Kuburovićevu, nakon što je Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, čeka ozbiljan i obiman posao. Kada je reč o pravosuđu, moraćemo da se uskladimo sa standardima koji važe u zemljama EU.

Građanske parnice ne bi trebalo da traju duže od dve godine, a krivični sporovi najviše pet. Za slične slučajeve, ma gde se suđenja odvijala, biće donošene ujednačene presude, a politika više neće imati uticaja na sudstvo. Državne institucije i njeni funkcioneri biće pod još jačom kontrolom nezavisnih tela. Za sve ovo moraće da se izbori nova ministarka.

Prema podacima iz biografije objavljene na sajtu Ministarstva pravde, Kuburovićeva je rođena 1982. godine u Sarajevu, a na Pravnom fakultetu u Beogradu diplomirala je 2005. godine. Od februara 2006. radila je u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, da bi dve godine kasnije prešla u Ministarstvo pravde kao savetnik za pružanje stručne pomoći Visokom savetu pravosuđa.

Od 2009. godine radi u Sektoru za normativne poslove, a od maja 2013. godine bila je načelnik Odeljenja za statusna pitanja sudija u Visokom savetu sudstva.

 

IZ