Završavetak auto-puta do Čačka do 2017. godine

Deonice Koridora 11 Lajkovac – Ljig i Obrenovac – Ub, ukupne dužine oko 50 kilometara, koju grade Kinezi sa domaćim podizvođačima, biće završene do juna 2017. izjavila je ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović.

Ukazujući da su padavine, kojih je bilo puno od 2014. godine, usporile radove, Mihajlović je najavila da će građani sledeće godine najveći deo putovanja do Čačka ići auto-putem.

Već je urađena deonica Ub – Lajkovac, koja je završena 2014. godine, podsetila je Mihajlović.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da je izgradnja auto-puta samo početak saradnje kineskih i srpskih kompanija i dodao da će sa ministarkom Mihajlović u narednim danima razgovarati o prioritetima.

Radove na gradnji deonice autoputa Lajkovac – Ljig u dužini od 24 kilometara izvodi kineksa Šandong haj-spid grupa.

Radovi na toj deonici, kao i deonici Obrenovac – Ub, duge 26 km, finansiraju se kreditom kineske Eksim banke u vrednosti od 301 milion dolara, a iz budžeta Srbije je izdvojeno 32,7 miliona dolara.

Rok za završetak radova na obe deonice je bio 30. april 2017. godine. Na tim deonicama biće ukupno 30 mostova, a predviđena je i izgradnja tunela Brančići ukupne dužine oko 990 metara.

Na trasi te deonice predviđeno je izmeštanje desetak lokalnih puteva, izgradnja 24 cevastih i kutijastih propusta, kao i izgradnja osam potpornih zidova. Takođe, osam rečnih vodotokva će biti regulisano ili izmešteno.