BOGAT PROGRAM KULTURNOG CENTRA HADZI RUVIM LAJKOVAC U FEBRUARU

555Monodramom „Na taljigama u večnost“ po tekstu Vladimira Đorđevića o životu i tragičnoj sudbini vojvode Petra Bojovića, koja je izvedena pred lajkovačkom publikom u Velikoj sali Opštine Lajkovac, počela je realizacija februarskog programa Kulturnog centara „Hadži Ruvim“ Lajkovac.
U monodrami Vladimira Đorđevića glumac Zdravko Maletić brani lik i delo vojvode Bojovića pred sudom srpske istorije i pojašnjava njegovu ulogu u sudskom procesu protiv Apisa.
„U okviru četvorogodišnjeg obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, na razne načine se oživljava sećanje na neke važne istorijske ličnosti, koje su dugo nepravedno zapostavljane i osuđivane. Vojvoda Petar Bojović odlikovan je Ordenom Jugoslovenske krune prvog reda (1930. godine), Ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda (1933. godine) i francuskim Ordenom Legije časti (1936. godine). Nosilac je mnogobrojnih najviših srpskih i savezničkih odlikovanja i smatra se jednim od najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije. Direktno je zaslužan za uvođenje avijacije, kao četvrtog roda srpske vojske.“

Kulturni centar „Hadži Ruvim“ u februaru organizuje i godišnji koncert svog Mešovitog hora, koncert klasične muzike sastava „Amoroso“ iz Valjeva, književno veče dobitnika NIN-ove nagrade za 2015. godinu Dragana Velikića, promociju knjige Marka Mijuškovića „Odnos sistema i mladih“, koncert dua gitara “Akustika“ iz Kragujevca, kao i projekcije filmova „Dobri dinosaurus“ i „Povratnik“.