16 000 stabala za 16 000 ložišta

16 000 stabala za 16 000 ložišta je naziv, još jedne u nizu, akcije pošumljavanja našeg grada koja je započeta danas. Najavljujući akciju, zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević, naveo je da je procena da u našem gradu postoji oko 16 000 hiljada individualnih ložišta, koja značajno utiču na kvalitet vazduha.

„Ideja je da svako ko koristi individualni sistem grejanja dobije po jednu sadnicu belog jasena ili mleča, finansiranu iz budžeta grada, da je zasadi u svom dvorištu. Na ovaj način želimo da direktno uključimo naše sugrađane u rešavanje ovog komleksnog višedecenijskog problema.“

Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević

„Sa stanovišta struke, tvrdim da je pošumljavanje jedna od najboljih metoda za dugoročno rešavanje pitanja kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine u celini. Značaj ovog projekta, koji se u celokupnom iznosu finansira iz budžeta Grada Užica je nemerljiv, ali da bi uspeo, neophodno je da što veći broj naših sugrađana uzme učešće i prijavi se putem obrasca na sajtu grada, u kancelarijama Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, putem e-mail-a: ijasamodogovoran@uzice.rs ili telefonom (031 592 421).“-naveo je Stanisavljević.

„Obzirom da je poznato da se po jednom hektaru sadi 2 500 sadnica, 16 000 sadnica bi povećalo zeleni pojas grada za više od 6 hektara. Uporedo sa ovim projektom, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, u toku godine planiramo da pošumimo novih 10 hektara u širem centru grada, kao nastavak prošlogodišnjeg projekta pošumljavanja „Udahnimo život prirodi“.“-rekao je Stanisavljević.

Marija Maričić, koordinator užičke Kancelarije za mlade

„Volonteri Kancelarije za mlade Grada Užica će podržati akciju 16 000 stabala za 16 000 ložišta, jer su je prepoznali kao jako bitnu za naš grad. Do kraja februara svake nedelje volonteri će deliti flajere i obaveštavati građane o samoj akciji“ – istakla je Marija Maričić, koordinator užičke Kancelarije za mlade.

Podela flajera od strane volontera Kancelarije za mlade

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *