Brnabić: Srbija neće priznati Kosovo

0
Ana Brnabić (arhivska fotografija) Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za albansku televiziju „Oranews“ da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i dodala da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postoji i da će on uskoro biti nastavljen.

Brnabićeva je rekla da treba raditi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da treba nastaviti sa sprovođenjem dogovorenog Briselskim sporazumom.

„Srbija je uradila mnogo na ispunjavanju obaveza preuzetih tim sporazumom i očekujemo da to isto uradi i Priština posebno kada je reč o delu sporazuma koji se odnosi na život srpske zajednice“, rekla je Brnabićeva za albansku televiziju i dodala da se nada da će dijalog ubrzo biti nastavljen.

Premijerka Brnabić smatra da su odnosi između Srbije i Albanije bolji nego ikada pre, što je vrlo pozitivan znak, a zasluga je Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Za takve odnose je zaslužno i „lično prijateljstvo“ predsednika Srbije i premijera Albanije, izjavila je Brnabićeva za list Albanijan dejli njuz, na marginama neformalnog sastanka šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u subotu u Draču.

„Oni su izgradili neku vrstu ličnog prijateljstva i to pokazuje koliko je važno da se sastajemo, jer je takvo prijateljstvo pretočeno u ekonomsku i društvenu agendu obe zemlje. Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji i održani ekonomski poslovni forumi su u velikoj meri doprineli bilateralnoj saradnji“, rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije je, takođe, podsetila da je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež više puta boravio u Albaniji radi razvijanja bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje.

Brnabićeva je istakla da, kao novi premijer Srbije, namerava da nastavi bilateralnu saradnju dve zemlje i da „nadograđuje ono što je predsednik Vučić započeo sa premijerom Ramom“.

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je „dijalog uvek dobra stvar“ i da je neophodno da se nastavi.

Srbija posvećena regionalnoj stabilnosti  

„Srbija je duboko posvećena regionalnoj stabilnosti i otvorena je za dijalog sa Prištinom. Mislim i da je predsednik, kada je to u pitanju, bio veoma jasan i ja sam kao premijerka saglasna. Vlada je posvećena tom cilju. Ne vidim drugi način da ovaj region bude stabilan, a bez stabilnosti, nema boljitka za sve građane“, istakla je Brnabićeva.

Premijerka je izrazila očekivanje da će i Priština biti otvorena i posvećena dijalogu.

„Mnogo je urađeno radi ličnog poverenja i boljih odnosa, a činjenica da se često sastajemo i redovno razgovaramo pokazuje da ulažemo napore kako bismo savladali prepreke. Naša saradnja je verovatno ključni korak u ispravnom smeru“, rekla je premijerka.

U regionu je, kako dodaje, ostalo, međutim, još mnogo posla, a postoje otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, Srbije i Hrvatske, pa Beograda i Prištine.

„Sve ide u dobrom smeru, ali pred nama je još dug put. Ali, ipak, veze se jačaju i optimistična sam kada je u pitanju budućnost regiona, za koji verujem da ima mnogo potencijala. Saradnja, jačanje dobrosusedskih odnosa i nastavak politike pomirenja su važni za dalji evropski put čitavog regiona. Bilo bi šteta za sve naše građane kada ne bismo to iskoristili“, rekla je Brnabićeva.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY