Brnabićeva sa turskim ministrom Fakibabom o saradnji

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je u Beogradu sa ministrom hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmetom Ešrefom Fakibabom, koji je istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost i dalji ekonomski razvoj svih zemalja regiona.

U razgovoru o unapređenju saradnje dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa, Ana Brnabić je naglasila da Srbija ima veliki poljoprivredni potencijal čije “mogućnosti možemo bolje da iskoristimo intenzivnijom upotrebom savremene tehnologije i unapređenjem produktivnosti proizvodnje”.

Premijerka je objasnila da je “neophodno da se fokusiramo na izvoz proizvoda sa višim stepenom obrade, umesto na izvoz sirovina”, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabićeva je iskazala zadovoljstvo što na Tursko-srpskom poljoprivrednom biznis forumu u Beogradu učestvuje više od 150 privrednika iz oko 90 turskih kompanija, koje se bave širokim spektrom delatnosti, od proizvodnje prehrambenih i veterinarskih proizvoda, do poljoprivredne mehanizacije.

“To pokazuje snažnu zainteresovanost turskih privrednika za saradnju sa poljoprivrednicima iz Srbije, i Vlada Srbije će raditi na tome da se ta saradnja intenzivira”, rekla je Brnabićeva.

Vlada Srbije, podsetila je ona, uspela je ekonomskim reformama i merama fiskalne konsolidacije da uspostavi makroekonomsku stabilnost i unapredi uslove poslovanja u Srbiji, čime je otvorila značajan prostor za ulaganja i turskih privrednika u našu prerađivačku industriju.

“Postoji veliki potencijal da se poveća vrednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima između Srbije i Turske, koja je u poslednjih pet godina iznosila skoro 70 miliona dolara”, rekla je Brnabićeva.

Ministar Fakibaba je istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost i dalji ekonomski razvoj svih zemalja regiona.

Turski ministar je naglasio da je danas imao izuzetno uspešne sastanke i da veruje da je saradnja između dve države, nakon današnjeg Foruma, otišla korak napred kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji.

Fakibaba je istakao je da bi “dve zemlje mogle da ostvare saradnju kada je reč o izvozu na treća tržišta”, dodavši da je “Srbija za Tursku važna ekonomska destinacija i veliki prijatelj”.

Ministar Fakibaba preneo je čestitke predsednika Vlade Turske, Binalija Jildirima, premijerki Srbije Ani Brnabić na imenovanju na tu funkciju i poželeo mnogo uspeha u njenom radu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *