Šarčević: Neophodna promena Zakona o udžbenicima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da Zakon o udžbenicima koji je nastao pre godinu i po dana je loš i da će tražiti njegovu izmenu, pre nego što istekne rok od tri godine da bi se, kako ističe, njihova važnost sa tri, povećala na četiri godine. Očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme.

Šarčević je, prisustvujući otvaranju manifestacije „Duh mladosti“ u Novom Sadu, rekao da je cilj da udžbenici budu jeftiniji.

“Ove godine smo obezbedili 86.000 besplatnih udžbenika, prošle smo sklonili one udžbenike koji bi lažno išli onima koji imaju niska primanja i dali smo ih kroz školske biblioteke, a za nekoliko godina ćemo imati dovoljan fond knjiga da se udžbenici ne moraju kupovati”, rekao je Šarčević.

Po njegovim rečima, nakon urađene analize distribucije, saopšteno je da se oko 30 odsto rabata daje posrednicima.

“Mi ćemo ići na formiranje učeničkih kompanija, preduzetništva, zadruga, da oni tu distribuciju rade, što znači da bi roditelji 15 odsto manje plaćali udžbenike”, naveo je Šarčević.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da će od 1. septembra uniforme biti uvedene u 55 odsto škola, da će ostale škole na tome raditi sukcesivno. Dodao je da očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *