Ana Brnabić danas u Podgorici

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvuje danas na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, gde će, na marginama skupa, razgovarati sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom.

Ana Brnabić će, po sletanju u Crnu Goru, prvo imati bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem s kojim bi trebalo da razgovara o nastavku saradnje dve države i međusobnoj pomoći na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Neke od zajedničkih tema mogle bi da budu jačanje ekonomskih veza izgradnjom infrastrukturnih projekata, pre svega u oblasti saobraćaja i infrastrukture, saradnja u oblasti turizma, informacionih tehnologija i poljoprivrede.

Na marginama Samita Američko-jadranske povelje, Brnabićeva bi trebalo da razgovara i sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Učešće premijerke Srbije na radnom delu, kako su najavili iz kabineta predsednice Vlade, biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa, ali i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.

Brnabićeva bi mogla da istakne i doslednu privrženost Srbije pomirenju u regionu i očuvanju mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja.

Ona je ranije naglasila da su održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda.

Na sastanku Američko-jadranske povelje, osim premijerke Brnabić, učestvovaće i potpredsednik SAD Majkl Pens, premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Zoran Zaev, Slovenije Miro Cerar, kosovski predsednik Hašim Tači i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *